Domowy kebab
Opublikowano 10.07.2024Najsłynniejsze danie kuchni tureckiej, które zjesz praktycznie w każdym mieście w Polsce – mowa oczywiście o kebabie. Przepis na to danie jest na tyle prosty, że możesz przygotować go samodzielnie w domu – zobacz jakie to łatwe!
Sekret udanego kebabu tkwi we właściwie przyrządzonym i przyprawionym mięsie. W tym celu zaopatrz się w mięso z piersi kurczaka Pewni Dobrego oraz aromatyczne przyprawy, wymienione poniżej. Istnieje wiele propozycji podania domowego kebabu, jednak my stawiamy na popularną tortillę. Nieodłącznym elementem jest również sos czosnkowy przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i świeże, chrupiące warzywa.
Mięso z piersi kurczaka umyj delikatnie pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój je w średniej wielkości kostkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie przyprawy – czosnek granulowany, słodką paprykę, sól, pieprz, kolendrę, kmin rzymski oraz szczyptę ostrej papryki. Mięso z kurczaka obtocz w mieszance przypraw, następnie skrop olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj. Tak zamarynowane mięso odłóż do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Cebulę białą obierz i przetnij na pół w poprzek. Ułóż na desce, tworząc podstawę. Trzy długie wykałaczki namocz w zimnej wodzie, następnie wbij w podstawę z cebuli, tworząc „ruszt” na mięso. Zamarynowane mięso nabij na patyczki, mocno dociskając. Jeśli patyczki okażą się za długie, skróć je po wykorzystaniu całej porcji mięsa. Dzięki temu mięso będzie piekło się w takiej formie jak w prawdziwy kebab, a po pokrojeniu – również podobnie wyglądało.
Jeśli boisz się, że konstrukcja się rozpadnie – zbierz ją za pomocą sznurka wędliniarskiego lub nitki. Pamiętaj, jednak aby po upieczeniu pozbyć się sznurka.
Zamiast takiej konstrukcji – mięso możesz przygotować jak tradycyjne szaszłyki. Piecz je przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli zdecydujesz się na wersję z szaszłykami, zredukuj czas pieczenia o 20 minut.
Upieczone mięso pokrój na mniejsze kawałki. Na tortillę nałóż porcję warzyw oraz kurczaka. Dodaj sos czosnkowy i ketchup, a następnie zwiń tortillę.
Opcjonalnie opiecz całość w grillu elektrycznym lub opiekaczu.
Domowy kebab należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!