Aplikacja
Domowy krem śliwkowo-czekoladowy
 

Domowy krem śliwkowo-czekoladowy

Opublikowano 10.11.2022

Domowy krem śliwkowo-czekoladowy to doskonały deser dla miłośników słodkości. Nasz przepis gwarantuje idealną harmonię między soczystymi śliwkami a bogactwem smaku czekolady. Kremowa konsystencja tego deseru rozpływa się w ustach, a słodko-kwaśne nuty śliwek świetnie komponują się z intensywnością czekoladowego smaku. Przygotowanie tego przysmaku jest proste i nie wymaga wielu składników. To doskonały sposób na zakończenie wykwintnej kolacji lub na przyjemny słodki akcent w ciągu dnia. Wypróbuj tę przepyszną i prostą recepturę już dziś!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj śliwki

Śliwki opłucz, przekrój na połówki, usuń pestki, zmiksuj.

2. Ugotuj masę śliwkową

Masę włóż do garnka z grubym dnem. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby śliwki się nie przypaliły. Masa powinna być ciemna i gęsta. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu, tak by powstała gęsta konsystencja powideł.

3. Skomponuj krem

Dodaj czekoladę połamaną na kostki, roztop i zagotuj, nałóż do słoiczków. Podawaj np. z naleśnikami.

Czas całkowity 100 min
Porcja 3
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
 

Domowy krem śliwkowo-czekoladowy

Opublikowano 10.11.2022

Domowy krem śliwkowo-czekoladowy to doskonały deser dla miłośników słodkości. Nasz przepis gwarantuje idealną harmonię między soczystymi śliwkami a bogactwem smaku czekolady. Kremowa konsystencja tego deseru rozpływa się w ustach, a słodko-kwaśne nuty śliwek świetnie komponują się z intensywnością czekoladowego smaku. Przygotowanie tego przysmaku jest proste i nie wymaga wielu składników. To doskonały sposób na zakończenie wykwintnej kolacji lub na przyjemny słodki akcent w ciągu dnia. Wypróbuj tę przepyszną i prostą recepturę już dziś!

1. Przygotuj śliwki

Śliwki opłucz, przekrój na połówki, usuń pestki, zmiksuj.

2. Ugotuj masę śliwkową

Masę włóż do garnka z grubym dnem. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby śliwki się nie przypaliły. Masa powinna być ciemna i gęsta. Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu, tak by powstała gęsta konsystencja powideł.

3. Skomponuj krem

Dodaj czekoladę połamaną na kostki, roztop i zagotuj, nałóż do słoiczków. Podawaj np. z naleśnikami.

Czas całkowity 100 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
Śliwki, np. węgierki - 2 kg
Cukier - ok. 3/4 kg
Ciemna gorzka czekolada 70% - 200–250 g
Składniki
3
Śliwki, np. węgierki - 2 kg
Cukier - ok. 3/4 kg
Ciemna gorzka czekolada 70% - 200–250 g