Domowy majonez
Opublikowano 08.07.2023Jednym z najbardziej znanych sosów i znakomitym uzupełnieniem smaku potraw jest majonez. Chcesz wypróbować ten smaczny dodatek do potraw, uzyskując tradycyjny i niepowtarzalny smak w zaledwie kilka chwil? Dowiedz się już teraz jak zrobić domowy majonez i sprawdź przepyszny przepis od Auchan!
Przygotuj mikser i wąskie naczynie, które uniemożliwi rozchlapywanie się produktów.
Żółtko i ocet umieść w naczyniu. Zmiksuj dokładnie składniki, ustawiając mikser na najwyższe obroty. Opcjonalnie możesz dodać także łyżeczkę musztardy, która ułatwi uzyskanie jednolitej konsystencji i wspomoże proces łączenia się ze sobą poszczególnych produktów – nie jest to jednak krok obowiązkowy.
Kiedy składniki połączą się już w jednolitą masę, zacznij dodawać olej. Rób to powoli i stopniowo, aby sos się nie zwarzył. Jeżeli majonez zacznie za bardzo gęstnieć, możesz dodać nieco więcej oleju. To sprawi, że konsystencja stanie się lżejsza.
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji sosu, dopraw go solą i pieprzem. Gotowe!