Domowy twarożek z ziołami
Opublikowano 25.06.2022Chcesz w prosty sposób urozmaicić swoje śniadania? Sprawdź niezwykle szybki i prosty przepis na domowy twarożek z ziołami. Dzięki niemu każdy dzień zaczniesz ze smakiem, a świeży, wiejski smak zagości w Twoim domu na stałe.
1. Rozgnieć twarożek i dodaj inne składniki
Twarożek przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dwie łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.
2. Pora na zioła
Opcjonalnie możesz skropić twarogową masę kilkoma kroplami cytryny. Koperek, szczypiorek, natkę pietruszki i bazylię opłucz, osusz i drobno posiekaj. Zioła dodaj do twarożku i wymieszaj.
3. Przypraw i podaj
Dopraw solą i czarnym pieprzem. Podawaj wedle upodobań – z ciepłymi grzankami, bagietką lub chlebem razowym.
Czas całkowity 5 min
Porcja 3
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
3
chudy twarożek – 50 g
mały ząbek czosnku – 1 szt.
śmietana lub jogurt naturalny – 2 łyżki
szczypiorek – 1/2 pęczka
koperek – 1/2 pęczka
natka pietruszki – 1/2 pęczka
świeża bazylia – 1/2
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)