Aplikacja
Domowy zakwas
 

Domowy zakwas

Opublikowano 01.03.2024

Chcesz zrobić pyszny, domowy żurek? Koniecznie sprawdź zatem, jak przygotować zakwas we własnym domu. Dzięki niemu danie będzie miało niepowtarzalny charakter i zachwyci wszystkich domowników oraz gości! Pamiętaj jednak, że jego przygotowanie zajmie Ci kilka dni.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Wsyp mąkę

Na początek wsyp do słoika 8-9 łyżek mąki żytniej z oferty Auchan.

2. Dodaj wodę

Zalej mąkę 0,75 l wody.

3. Odstaw naczynie

Przykryj naczynie szmatką i odstaw na 4-5 dni.

4. Mieszanie

Każdego dnia mieszaj zakwas 1-2 razy.

Czas całkowity 6000 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
1
ok. 9–9 łyżek mąki żytnia,
0,75 l wody.