Dorada królewska
Opublikowano 12.05.2021To danie łączy pełną smaku i soczystości doradę i dojrzewające w południowym słońcu pomidory. Jego przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Dorada Królewska marki Pewni Dobrego jest naprawdę Królewska. Pochodzi z czystych wód Morza Adriatyckiego. Nie zawiera antybiotyków ani GMO. Za to posiada certyfikat ASC, czyli zrównoważonej hodowli. Oznacza to, że hodowla ogranicza negatywny wpływ na środowisko i dba o lokalną społeczność. Przepis dla miłośników rybnej uczty w wakacyjnym stylu.
Do żaroodpornego naczynia wsypujemy 1 cm warstwę soli, następnie kładziemy na niej ziemniaczki i przykrywamy kolejną warstwą soli ,na koniec spryskujemy wodą górną warstwę. Tak przygotowane ziemniaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200° C na około godzinę.
Nacinamy doradę od spodu. Następnie faszerujemy ją łodyżkami koperku i plasterkami cytryny. Następnie do brytfanki wsypujemy sól gruboziarnistą tak aby przykryła całe dno. Na przygotowane “posłanie” kładziemy Doradę i zasypujemy ją solą. Wierzch skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika na około 25 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek dorzucamy drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek doprawiamy.Jak cebula zeszkli się dorzucamy pokrojone pomidory, kapary oraz koper. Dokładnie mieszamy, polewamy sokiem z cytryny oraz dodajemy masło w celu zagęszczenia sosu.
Po wyciągnięciu ziemniaczków i dorady z piekarnika, przy pomocy ciężkiego i sztywnego noża nastukujemy naszą „pierzynę” z soli. Nadmiar soli przesypujemy do osobnego naczynia. Delikatnie wyciągamy ziemniaczki oraz rybę.
Po wyciągnięciu odkrajamy z naszej ryby ogon oraz głowę. Następnie nacinamy wzdłuż kręgosłupa i wyciągamy ości. Podnosimy skórę i separujemy płaty rybne.
Na talerz kładziemy płaty Dorady, kilka ziemniaczków i całość polewamy sosem z pomidorków koktajlowych.
Do miseczki z solą oraz oliwą dodajemy skórkę z pozostałej cytryny. Tak z aromatyzowaną mieszankę możemy wykorzystać jako peeling do ciała.