Aplikacja
Dorada królewska
 

Dorada królewska

Opublikowano 12.05.2021

To danie łączy pełną smaku i soczystości doradę i dojrzewające w południowym słońcu pomidory. Jego przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Dorada Królewska marki Pewni Dobrego jest naprawdę Królewska. Pochodzi z czystych wód Morza Adriatyckiego. Nie zawiera antybiotyków ani GMO. Za to posiada certyfikat ASC, czyli zrównoważonej hodowli. Oznacza to, że hodowla ogranicza negatywny wpływ na środowisko i dba o lokalną społeczność. Przepis dla miłośników rybnej uczty w wakacyjnym stylu.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1.Przygotowujemy ziemniaczki

Do żaroodpornego naczynia wsypujemy 1 cm warstwę soli, następnie kładziemy na niej ziemniaczki i przykrywamy kolejną warstwą soli ,na koniec spryskujemy wodą górną warstwę. Tak przygotowane ziemniaczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200° C na około godzinę.

2. Faszerujemy rybę

Nacinamy doradę od spodu. Następnie faszerujemy ją łodyżkami koperku i plasterkami cytryny. Następnie do brytfanki wsypujemy sól gruboziarnistą tak aby przykryła całe dno. Na przygotowane “posłanie” kładziemy Doradę i zasypujemy ją solą. Wierzch skrapiamy wodą i wkładamy do piekarnika na około 25 minut.

3.Przygotowujemy sos z pomidorków

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek dorzucamy drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek doprawiamy.Jak cebula zeszkli się dorzucamy pokrojone pomidory, kapary oraz koper. Dokładnie mieszamy, polewamy sokiem z cytryny oraz dodajemy masło w celu zagęszczenia sosu.

4. Wyciągamy ziemniaczki oraz doradę

Po wyciągnięciu ziemniaczków i dorady z piekarnika, przy pomocy ciężkiego i sztywnego noża nastukujemy naszą „pierzynę” z soli. Nadmiar soli przesypujemy do osobnego naczynia. Delikatnie wyciągamy ziemniaczki oraz rybę.

5.Przygotowujemy doradę do podania

Po wyciągnięciu odkrajamy z naszej ryby ogon oraz głowę. Następnie nacinamy wzdłuż kręgosłupa i wyciągamy ości. Podnosimy skórę i separujemy płaty rybne.

6. Komponujemy danie

Na talerz kładziemy płaty Dorady, kilka ziemniaczków i całość polewamy sosem z pomidorków koktajlowych.

Patent #zerowaste

Do miseczki z solą oraz oliwą dodajemy skórkę z pozostałej cytryny. Tak z aromatyzowaną mieszankę możemy wykorzystać jako peeling do ciała.

Czas całkowity 60 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
2
Dorada Królewska - 1 sztuka
Koperek - pęczek
Cytryna - 1 sztuka
Sól morska gruboziarnista - 3 kg
Małe ziemniaczki - 0,5 kg
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 3 ząbki
Pomidorki koktajlowe - ok. 300 g
Drobne kapary - 1-2 łyżki
Sok z cytryny
Sól i pieprz
Masło -1 łyżka
Oliwa