Aplikacja
Dorada z masłem czosnkowym
 

Dorada z masłem czosnkowym

Opublikowano 13.12.2023

Dorada z masłem czosnkowym podawana z brokułami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywny smak ryby z nutą delikatności warzyw. Ryba urozmaicona smakiem masła czosnkowego i cytryny, tworzą doskonałą harmonię z kruchymi brokułami, skąpanymi w aromatycznej oliwie. Całość uzyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi prażonych płatków migdałowych, które nadają daniu nutę chrupkości i wyrazisty aromat. To eleganckie połączenie smaków, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotuj się na kulinarne doznania i stwórz danie, które wzbogaci Twoje menu o wyjątkowy smak i wyrazisty charakter.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj masło czosnkowe

Zacznij od przygotowania masła smakowego. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do masła i wymieszaj.

2. Dopraw rybę

Pokrój cytrynę w grubsze plastry. Do środka ryby włóż kawałek masła czosnkowego, plastry cytryny, czosnek i natkę pietruszki. Doradę dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

3. Upiecz rybę

Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni C przez 15 – 20 minut.

4. Ugotuj brokuły

Gdy dorada się piecze przygotuj warzywa. Brokuły ugotuj al dente. Upraż migdały na suchej patelni. Podsmaż posiekany czosnek i chilli na oliwie.

5. Gotowe!

Podawaj doradę z brokułami, polanymi aromatyczną oliwą. Całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi.

Patent #zerowaste

Z pozostałych brokułów możesz przygotować pesto brokułowe. Wystarczy dodać trochę oliwy, ulubionych orzechów i zmiksować na gładką masę. Idealne do makaronów!

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
Ryba:
Dorada - 1 szt.
Masło - 1 łyżka
Czosnek - 1 ząbek
Natka pietruszki - 1 pęczek
Cytryna - 1 szt.
Sól - do smaku
Czarny pieprz - do smaku
Dodatki:
Brokuł -1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Chili w płatkach suszone - szczypta
Oliwa z oliwek
Płatki migdałowe - 20 g