Dorada z masłem czosnkowym
Opublikowano 13.12.2023Dorada z masłem czosnkowym podawana z brokułami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywny smak ryby z nutą delikatności warzyw. Ryba urozmaicona smakiem masła czosnkowego i cytryny, tworzą doskonałą harmonię z kruchymi brokułami, skąpanymi w aromatycznej oliwie. Całość uzyskuje wyjątkowy smak dzięki dodatkowi prażonych płatków migdałowych, które nadają daniu nutę chrupkości i wyrazisty aromat. To eleganckie połączenie smaków, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotuj się na kulinarne doznania i stwórz danie, które wzbogaci Twoje menu o wyjątkowy smak i wyrazisty charakter.
Pokrój cytrynę w grubsze plastry. Do środka ryby włóż kawałek masła czosnkowego, plastry cytryny, czosnek i natkę pietruszki. Doradę dopraw solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni C przez 15 – 20 minut.
Gdy dorada się piecze przygotuj warzywa. Brokuły ugotuj al dente. Upraż migdały na suchej patelni. Podsmaż posiekany czosnek i chilli na oliwie.
Podawaj doradę z brokułami, polanymi aromatyczną oliwą. Całość posyp prażonymi płatkami migdałowymi.
Z pozostałych brokułów możesz przygotować pesto brokułowe. Wystarczy dodać trochę oliwy, ulubionych orzechów i zmiksować na gładką masę. Idealne do makaronów!