Drożdżówka z kruszonką
Opublikowano 05/02/2023Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką, której smak skradnie serca miłośników słodkości? Przygotowanie bułeczek wcale nie jest trudne. Może się wydawać, że przyrządzenie wypieku jest czasochłonne, ale tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje wyrośnięcie ciasta. Etap ten jest zresztą bardzo istotny dla udanego efektu, dlatego nie przyspieszaj tego procesu.
Zobacz zatem, jak zrobić drożdżówkę z kruszonką. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku. Dowiesz się jak przygotować ciasto, nadzienie, kruszonkę oraz lukier.
Jajka i drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Wsyp mąkę do naczynia.
Podgrzej mleko w małym garnku. Wrzuć do niego ogrzane drożdże i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 1 pełną łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i ponownie zamieszaj.
Umieść rozczyn na mące w naczyniu. Odstaw na około 12–15 minut.
Ubij jajka z resztą cukru, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Dodaj do niej mąkę pszenną i wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15-20 minut.
Dodaj do ciasta roztopione, ostudzone masło. Kontynuuj wyrabianie przez ok. 5 minut, aż do precyzyjnego połączenia wszystkich składników.
Przykryj całość folią i odstaw na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrój na plasterki. Możesz je również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wrzuć je do pustego garnka.
Wlej sok z cytryny i ewentualnie dodaj rodzynki. Smaż całość przez około 20 minut, aż do zmiękczenia jabłek, regularnie mieszając owoce.
Wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wymieszaj całość i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij naczynie z kuchenki w celu ostudzenia.
Oprósz mąką stolnicę lub czysty blat. Wyłóż na nim wyrośnięte ciasto. Zagniataj je przez chwilę, aby pozbyć się z niego pęcherzy powietrza, a następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
Wykrój kółka szklanką albo foremką o średnicy ok. 8,5 cm. Ułóż je na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby zachować stosowne odstępy, żeby placki nie skleiły się podczas pieczenia. Zrób wgłębienia w każdym placku denkiem mniejszej szklanki.
Włóż w środek placków ostudzone nadzienie z jabłek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem ciasto na brzegach, dzięki czemu wypiek będzie zarumieniony.
Następnym etapem jest wykonanie kruszonki. Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
Zacznij rozcierać rękoma mieszankę (na początku możesz użyć widelca), aż do powstania grudek. Posyp kruszonką wierzch bułeczek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw do komory pierwszą blachę z drożdżówkami i piecz je przez około 17–20 minut. Wyjmij ją i włóż drugą formę z wypiekami. Piecz je przez ok. 17–20 minut.
Przestudzone bułeczki możesz polać lukrem. Aby go wykonać, podgrzej w naczyniu sok z cytryny, a po ściągnięciu garnka z ognia, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj całość. Tak powstałą mieszanką polej wypieki.

Drożdżówka z kruszonką
Opublikowano 05/02/2023Jak zrobić drożdżówkę z kruszonką, której smak skradnie serca miłośników słodkości? Przygotowanie bułeczek wcale nie jest trudne. Może się wydawać, że przyrządzenie wypieku jest czasochłonne, ale tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje wyrośnięcie ciasta. Etap ten jest zresztą bardzo istotny dla udanego efektu, dlatego nie przyspieszaj tego procesu.
Zobacz zatem, jak zrobić drożdżówkę z kruszonką. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku. Dowiesz się jak przygotować ciasto, nadzienie, kruszonkę oraz lukier.
Jajka i drożdże wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Wsyp mąkę do naczynia.
Podgrzej mleko w małym garnku. Wrzuć do niego ogrzane drożdże i dokładnie wymieszaj całość. Dodaj 1 pełną łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki i ponownie zamieszaj.
Umieść rozczyn na mące w naczyniu. Odstaw na około 12–15 minut.
Ubij jajka z resztą cukru, aż do uzyskania puszystej, gładkiej masy. Dodaj do niej mąkę pszenną i wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15-20 minut.
Dodaj do ciasta roztopione, ostudzone masło. Kontynuuj wyrabianie przez ok. 5 minut, aż do precyzyjnego połączenia wszystkich składników.
Przykryj całość folią i odstaw na ok. 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrój na plasterki. Możesz je również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Wrzuć je do pustego garnka.
Wlej sok z cytryny i ewentualnie dodaj rodzynki. Smaż całość przez około 20 minut, aż do zmiękczenia jabłek, regularnie mieszając owoce.
Wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz cynamon. Wymieszaj całość i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij naczynie z kuchenki w celu ostudzenia.
Oprósz mąką stolnicę lub czysty blat. Wyłóż na nim wyrośnięte ciasto. Zagniataj je przez chwilę, aby pozbyć się z niego pęcherzy powietrza, a następnie rozwałkuj na placek o grubości ok. 1-1,5 cm.
Wykrój kółka szklanką albo foremką o średnicy ok. 8,5 cm. Ułóż je na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwróć uwagę, aby zachować stosowne odstępy, żeby placki nie skleiły się podczas pieczenia. Zrób wgłębienia w każdym placku denkiem mniejszej szklanki.
Włóż w środek placków ostudzone nadzienie z jabłek. Posmaruj roztrzepanym jajkiem ciasto na brzegach, dzięki czemu wypiek będzie zarumieniony.
Następnym etapem jest wykonanie kruszonki. Do miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki.
Zacznij rozcierać rękoma mieszankę (na początku możesz użyć widelca), aż do powstania grudek. Posyp kruszonką wierzch bułeczek.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw do komory pierwszą blachę z drożdżówkami i piecz je przez około 17–20 minut. Wyjmij ją i włóż drugą formę z wypiekami. Piecz je przez ok. 17–20 minut.
Przestudzone bułeczki możesz polać lukrem. Aby go wykonać, podgrzej w naczyniu sok z cytryny, a po ściągnięciu garnka z ognia, dodaj do niego cukier puder. Wymieszaj całość. Tak powstałą mieszanką polej wypieki.