Duszone gęsie udka
Opublikowano 13.10.2022Duszone gęsie udka to wyjątkowe danie, które przeniesie Cię w krainę wykwintnych smaków. Przedstawiamy przepis na soczyste i pełne aromatu udka gęsie, duszone w delikatnych przyprawach i białym winie. Ten wyjątkowy proces duszenia nadaje mięsu głębszy smak i niezwykłą delikatność. Duszone gęsie udka są doskonałe na specjalne okazje, takie jak uroczyste kolacje lub świąteczne przyjęcia, gdy chcesz zachwycić swoich gości. To danie podkreśli Twoje umiejętności kulinarnego mistrza i zrobi niezapomniane wrażenie na Twoich gościach.
Umyj i osusz gęsinę. Nasmaruj mieszaniną grubej soli, pieprzu i majeranku. Zostaw do zamarynowania w lodówce przez noc.
Zamarynowane udko przesmaż na klarowanym maśle po obydwu stronach do momentu gdy skóra nabierze złotego koloru. Wyjmij mięso z naczynia. Na wytopionym tłuszczu obsmaż przez 1 minutę jabłka, wcześniej obrane, pokrojone w ósemki i pozbawione gniazd nasiennych. Po obsmażeniu jabłka wyjmij i odłóż na bok.
Włóż gęś ponownie do garnka i zalej całość winem tak, aby gęś była przykryta w 3/4. Podgrzej całość na dość dużym ogniu tak długo, aż alkohol odparuje. Zmniejsz ogień i przykryj naczynie. Gęś duś pod przykryciem przez około 20 minut.
Po tym czasie dołóż do rondla jabłka, przykryj i duś całość przez kolejne 20 minut. Gęś jest gotowa w momencie, gdy mięso jest na tyle miękkie, że widelec bez oporu przebija się przez nie, a jabłka prawie się rozpadają.