Dyniowe muffiny
Opublikowano 27.10.202131 października obchodzimy Dzień Dyni. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepis na słodkie, wilgotne muffinki dyniowe, które zawsze wychodzą. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy dynię piżmową. Pestki z dyni są bardzo zdrowe. Możecie je wydrążyć z dyni, umyć z pozostałości miąższu. To idealny sposób na przekąskę przed telewizorem – bardzo zdrową. Możecie również takimi pestkami posypywać zupy, sałatki – naprawdę będzie idealnie.
Do misy miksera wrzucamy 1 szklankę miąższu z dyni, 2 żółtka, pół szklanki mleka oraz pół szklanki oliwy. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy suche składniki jakimi są: mąka migdałowa, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, przyprawa korzenna lub dyniowa. Całość miksujemy.
Podczas czekania na połączenie się masy ubijamy dwa białka. Następnie delikatnie dodajemy je do naszej masy i mieszamy.
Masę przekładamy do papilotek na muffiny. Z podanych składników powinno wyjść 20 sztuk puszystych babeczek. Następnie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.
Podczas oczekiwania, aż nasze babeczki ostygną ubijamy śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego dekorujemy nasze babeczki.
Ostatni szlif to posypanie naszych muffinów posiekanymi pestkami dyni.
Z pozostałego miąższu z dyni można zrobić zupę krem lub dodać do porannego smoothie. Natomiast pestki dyni można wysuszyć w piekarniku (80°C około 1 godziny) a następnie używać do potraw lub chrupać jako przekąskę.