Aplikacja
Dyniowe muffiny
 

Dyniowe muffiny

Opublikowano 27.10.2021

31 października obchodzimy Dzień Dyni. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepis na słodkie, wilgotne muffinki dyniowe, które zawsze wychodzą. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy naszą ulubioną dynię piżmową Pewni Dobrego. Pochodzi z rodzinnych gospodarstw na południu Mazowsza. Nie zawiera pestycydów i oczywiście jest to produkt lokalny, a takie lubimy najbardziej. Co więcej! Pestki z dyni są bardzo zdrowe. Możecie je wydrążyć z dyni, umyć z pozostałości miąższu. To idealny sposób na przekąskę przed telewizorem – bardzo zdrową. Możecie również takimi pestkami posypywać zupy, sałatki – naprawdę będzie idealnie.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy masę na muffiny

Do misy miksera wrzucamy 1 szklankę miąższu z dyni, 2 żółtka, pół szklanki mleka oraz pół szklanki oliwy. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy suche składniki jakimi są: mąka migdałowa, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, przyprawa korzenna lub dyniowa. Całość miksujemy.

2. Dodajemy białka

Podczas czekania na połączenie się masy ubijamy dwa białka. Następnie delikatnie dodajemy je do naszej masy i mieszamy.

3. Pieczemy muffiny

Masę przekładamy do papilotek na muffiny. Z podanych składników powinno wyjść 20 sztuk puszystych babeczek. Następnie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

4. Dekorujemy muffiny

Podczas oczekiwania, aż nasze babeczki ostygną ubijamy śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego dekorujemy nasze babeczki.

5. Komponujemy deser

Ostatni szlif to posypanie naszych muffinów posiekanymi pestkami dyni.

Patent #zerowaste

Z pozostałego miąższu z dyni można zrobić zupę krem lub dodać do porannego smoothie. Natomiast pestki dyni można wysuszyć w piekarniku (80°C około 1 godziny) a następnie używać do potraw lub chrupać jako przekąskę.

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
 

Dyniowe muffiny

Opublikowano 27.10.2021

31 października obchodzimy Dzień Dyni. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was przepis na słodkie, wilgotne muffinki dyniowe, które zawsze wychodzą. W dzisiejszym przepisie wykorzystamy naszą ulubioną dynię piżmową Pewni Dobrego. Pochodzi z rodzinnych gospodarstw na południu Mazowsza. Nie zawiera pestycydów i oczywiście jest to produkt lokalny, a takie lubimy najbardziej. Co więcej! Pestki z dyni są bardzo zdrowe. Możecie je wydrążyć z dyni, umyć z pozostałości miąższu. To idealny sposób na przekąskę przed telewizorem – bardzo zdrową. Możecie również takimi pestkami posypywać zupy, sałatki – naprawdę będzie idealnie.

1. Przygotowujemy masę na muffiny

Do misy miksera wrzucamy 1 szklankę miąższu z dyni, 2 żółtka, pół szklanki mleka oraz pół szklanki oliwy. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy suche składniki jakimi są: mąka migdałowa, cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia, przyprawa korzenna lub dyniowa. Całość miksujemy.

2. Dodajemy białka

Podczas czekania na połączenie się masy ubijamy dwa białka. Następnie delikatnie dodajemy je do naszej masy i mieszamy.

3. Pieczemy muffiny

Masę przekładamy do papilotek na muffiny. Z podanych składników powinno wyjść 20 sztuk puszystych babeczek. Następnie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

4. Dekorujemy muffiny

Podczas oczekiwania, aż nasze babeczki ostygną ubijamy śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego dekorujemy nasze babeczki.

5. Komponujemy deser

Ostatni szlif to posypanie naszych muffinów posiekanymi pestkami dyni.

Patent #zerowaste

Z pozostałego miąższu z dyni można zrobić zupę krem lub dodać do porannego smoothie. Natomiast pestki dyni można wysuszyć w piekarniku (80°C około 1 godziny) a następnie używać do potraw lub chrupać jako przekąskę.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
Mąka pszenna - 2 szklanka
Mąka migdałowa - 1/2 szklanki
Cukier trzcinowy - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
Mleko - 1/2 szklanki
Oliwa - 1/2 szklanki
Puree z dyni - 1 szklanka
Jajka - 2 sztuki
Mascarpone - 250 g
Śmietanka kremówka - 500 ml
Pestki dyni - garść
Składniki
4
Mąka pszenna - 2 szklanka
Mąka migdałowa - 1/2 szklanki
Cukier trzcinowy - 1 szklanka
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
Mleko - 1/2 szklanki
Oliwa - 1/2 szklanki
Puree z dyni - 1 szklanka
Jajka - 2 sztuki
Mascarpone - 250 g
Śmietanka kremówka - 500 ml
Pestki dyni - garść