Aplikacja
Agrest Wlasciwosci
 

Dżem z agrestu

Opublikowano 19.07.2023

Czy kiedykolwiek próbowałeś domowego dżemu z agrestu? Jeśli nie, to właśnie nadarza się idealna okazja! Agrest to prawdziwy skarb natury, który skrywa w sobie wyjątkową kombinację słodkości i lekkiego kwasku. Nasz przepis pomoże Ci uchwycić esencję lata w słoiku, tworząc dżem o niesamowitym smaku i pięknej, złocistej barwie.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj agrest

Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść z szypułek.

2. Zagotuj wodę z cukrem

Do garnka wsyp cukier i wodę, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.

3. Dodaj agrest

Gdy syrop się zagotuje, dodaj do niego agrest oraz sok z cytryny.

4. Całość smaż na wolnym ogniu

Dżem smaż przez 60 minut na wolnym ogniu, często mieszając.

5. Przełóż dżem do słoiczków

Po tym czasie przełóż go do wyparzonych i osuszonych słoików.

6. Gotowe!

Napełnione dżemem słoiki ułóż do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Czas całkowity 80 min
Porcja 6
Przygotowanie 19 min
Gotowanie 60 min
Składniki
6
1,5 kg agrestu
750 g białego cukru
1,5 szklanki wody
sok z cytryny