Dżem z agrestu
Opublikowano 07/19/2023Czy kiedykolwiek próbowałeś domowego dżemu z agrestu? Jeśli nie, to właśnie nadarza się idealna okazja! Agrest to prawdziwy skarb natury, który skrywa w sobie wyjątkową kombinację słodkości i lekkiego kwasku. Nasz przepis pomoże Ci uchwycić esencję lata w słoiku, tworząc dżem o niesamowitym smaku i pięknej, złocistej barwie.
Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść z szypułek.
Do garnka wsyp cukier i wodę, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Gdy syrop się zagotuje, dodaj do niego agrest oraz sok z cytryny.
Dżem smaż przez 60 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Po tym czasie przełóż go do wyparzonych i osuszonych słoików.
Napełnione dżemem słoiki ułóż do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Dżem z agrestu
Opublikowano 07/19/2023Czy kiedykolwiek próbowałeś domowego dżemu z agrestu? Jeśli nie, to właśnie nadarza się idealna okazja! Agrest to prawdziwy skarb natury, który skrywa w sobie wyjątkową kombinację słodkości i lekkiego kwasku. Nasz przepis pomoże Ci uchwycić esencję lata w słoiku, tworząc dżem o niesamowitym smaku i pięknej, złocistej barwie.
Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść z szypułek.
Do garnka wsyp cukier i wodę, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Gdy syrop się zagotuje, dodaj do niego agrest oraz sok z cytryny.
Dżem smaż przez 60 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
Po tym czasie przełóż go do wyparzonych i osuszonych słoików.
Napełnione dżemem słoiki ułóż do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.