Dżem z agrestu
Opublikowano 19.07.2023Czy kiedykolwiek próbowałeś domowego dżemu z agrestu? Jeśli nie, to właśnie nadarza się idealna okazja! Agrest to prawdziwy skarb natury, który skrywa w sobie wyjątkową kombinację słodkości i lekkiego kwasku. Nasz przepis pomoże Ci uchwycić esencję lata w słoiku, tworząc dżem o niesamowitym smaku i pięknej, złocistej barwie.
1. Przygotuj agrest
Agrest umyj pod bieżącą wodą, a następnie oczyść z szypułek.
2. Zagotuj wodę z cukrem
Do garnka wsyp cukier i wodę, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Dodaj agrest
Gdy syrop się zagotuje, dodaj do niego agrest oraz sok z cytryny.
4. Całość smaż na wolnym ogniu
Dżem smaż przez 60 minut na wolnym ogniu, często mieszając.
5. Przełóż dżem do słoiczków
Po tym czasie przełóż go do wyparzonych i osuszonych słoików.
6. Gotowe!
Napełnione dżemem słoiki ułóż do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Czas całkowity 80 min
Porcja 6
Przygotowanie 19 min
Gotowanie 60 min
Składniki
6
1,5 kg agrestu
750 g białego cukru
1,5 szklanki wody
sok z cytryny