Dżem z brzoskwiń na zimę
Opublikowano 23.10.2023Robienie przetworów na zimę to w wielu domach element rodzinnej tradycji. I bardzo dobrze – domowe konfitury są bowiem nie tylko smaczne, lecz również bardzo zdrowe. Kluczem do ich przygotowania jest dobry przepis. Jeśli zatem zastanawiasz się, jak zrobić dżem brzoskwiniowy, zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika. Znajdziesz w nim instrukcję, jak krok po kroku przygotować ten pyszny przysmak. Z podanych proporcji uzyskasz 4 ćwierćlitrowe słoiczki. Jeśli jednak chcesz zrobić większe zapasy, pamiętaj, by przeliczyć wszystkie składniki.
Brzoskwinie dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem.
W osobnym naczyniu wymieszaj cukier i pektynę. Składniki przesyp do garnka z brzoskwiniami i dokładnie wymieszaj.
Ustaw garnek na niedużym ogniu. Gotuj dżem przez ok. 35 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.
Gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Zakręć wieczko i ustaw słoiki do góry dnem.