Aplikacja
Dzem Z Brzoskwin Ze Skorka
 

Dżem z brzoskwiń na zimę

Opublikowano 23.10.2023

Robienie przetworów na zimę to w wielu domach element rodzinnej tradycji. I bardzo dobrze – domowe konfitury są bowiem nie tylko smaczne, lecz również bardzo zdrowe. Kluczem do ich przygotowania jest dobry przepis. Jeśli zatem zastanawiasz się, jak zrobić dżem brzoskwiniowy, zapoznaj się z dalszą częścią naszego poradnika. Znajdziesz w nim instrukcję, jak krok po kroku przygotować ten pyszny przysmak. Z podanych proporcji uzyskasz 4 ćwierćlitrowe słoiczki. Jeśli jednak chcesz zrobić większe zapasy, pamiętaj, by przeliczyć wszystkie składniki.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj brzoskwinie

Brzoskwinie dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę i przełóż do garnka z grubym dnem.

Połącz brzoskwinie z cukrem

W osobnym naczyniu wymieszaj cukier i pektynę. Składniki przesyp do garnka z brzoskwiniami i dokładnie wymieszaj.

Gotuj całość

Ustaw garnek na niedużym ogniu. Gotuj dżem przez ok. 35 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas.

Umieść dżem w słoiczkach

Gorący dżem przełóż do czystych i suchych słoików. Zakręć wieczko i ustaw słoiki do góry dnem.

Czas całkowity 55 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 35 min
Składniki
4
1,5 kg dojrzałych brzoskwiń
½ kg cukru
3 g pektyny w proszku