Dżem z jagód na zimę
Opublikowano 02.07.2023Ciesz się smakiem lata przez cały rok z naszym przepisem na Dżem z Jagód na Zimę. Ten intensywnie owocowy, słodki dżem to idealne uzupełnienie dla porannych tostów, naleśników, a nawet jako dodatek do deserów. Łatwy do przygotowania, a jednocześnie niesamowicie smaczny. Pozwoli Ci cieszyć się smakiem letnich owoców, niezależnie od pory roku. Wypróbuj nasz przepis i poczuj, jak kulinarna magia zamienia proste jagody w prawdziwe złoto dla podniebienia!
1. Przygotuj jagody
Jagody dokładnie umyj i przełóż do garnka.
2. Dodaj cukier
Wsyp cukier, wymieszaj i zagotuj.
3. Zmniejsz ogień
Po zagotowaniu zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 15 minut.
4. Przelej dżem do słoików
Gorący mus przełóż do przygotowanych słoików i pasteryzuj w temperaturze 90℃ przez 10 minut.
5. Gotowe!
Odstaw do wystygnięcia.
Czas całkowity 45 min
Porcja 9
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
Składniki
9
700 g świeżych jagód
40 g cukru