Aplikacja
rabarbar co to
 

Dżem z rabarbaru

Opublikowano 30.06.2023

Potrzebujesz dodatku do letniego ciasta lub deseru? A może zostały Ci w lodówce łodygi i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie przepis na błyskawiczny dżem z rabarbaru.

Krok 1

Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je w drobną kostkę.

Krok 2

Do garnka włóż rabarbar i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę.

Krok 3

Ustaw garnek na dużym ogniu. Gdy zacznie się gotować, zmniejsz grzanie.

Krok 4

Mieszaj do momentu, aż cała woda odparuje.

Krok 5

Przełóż dżem do czystych i suchych słoików. Zakręć na gorąco i ustaw je do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem świetnie pasuje do tostów, gofrów i jako dodatek do jogurtów.

Czas całkowity 30 min
Porcja 50
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
50
1 kg rabarbaru,
500 g cukru.