Fajitas z kurczaka
Opublikowano 04.09.2023Chcesz poczuć prawdziwe meksykańskie klimaty na swoim talerzu? Spróbuj naszych Fajitas z kurczaka! Delikatnie przyprawione kawałki kurczaka smażone z papryką i aromatyczną cebulką, podawane na ciepłej tortilli to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podróż kulinarna po Meksyku nigdy nie była tak łatwa. Przygotuj się na fiestę w twojej kuchni!
Pokrój kurczaka w wąskie paski.
W misce wymieszaj paski kurczaka z solą, pieprzem, połową łyżeczki kminu rzymskiego, wędzoną i słodką papryką. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i łyżeczkę soku z limonki.
Przykryj naczynie i odstaw na ok. 1 godzinę (lub dłużej), aby mięso się zamarynowało.
Papryki umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Umieść warzywa w misce i dodaj sól, pieprz, połowę łyżeczki kminu rzymskiego, ostrą paprykę, łyżkę oleju i łyżeczkę soku z limonki. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej paski kurczaka i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz.
Na tej samej patelni grillowej usmaż przygotowane wcześniej warzywa. Powinno to zająć ok. 10 minut.
Po tym czasie dodaj kurczaka na patelnię, delikatnie wymieszaj, a następnie posyp posiekaną papryczką jalapeño.
Na suchej patelni grillowej podgrzej tortille. Powinny być ciepłe i lekko chrupiące.
Wypełnij je nadzieniem i udekoruj kolendrą.
Ułóż fajitas na półmisku. Opcjonalnie możesz je polać kwaśną śmietaną i posypać cheddarem. Podawaj z guacamole.