Aplikacja
Fajitas Z Kurczaka
 

Fajitas z kurczaka

Opublikowano 04.09.2023

Chcesz poczuć prawdziwe meksykańskie klimaty na swoim talerzu? Spróbuj naszych Fajitas z kurczaka! Delikatnie przyprawione kawałki kurczaka smażone z papryką i aromatyczną cebulką, podawane na ciepłej tortilli to prawdziwa uczta dla podniebienia. Podróż kulinarna po Meksyku nigdy nie była tak łatwa. Przygotuj się na fiestę w twojej kuchni!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj kurczaka

Pokrój kurczaka w wąskie paski.

2. Przygotuj marynatę

W misce wymieszaj paski kurczaka z solą, pieprzem, połową łyżeczki kminu rzymskiego, wędzoną i słodką papryką. Dodaj łyżkę oleju roślinnego i łyżeczkę soku z limonki.

3. Całość odstaw

Przykryj naczynie i odstaw na ok. 1 godzinę (lub dłużej), aby mięso się zamarynowało.

4. Przygotuj warzywa

Papryki umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka.

5. Dodaj przyprawy

Umieść warzywa w misce i dodaj sól, pieprz, połowę łyżeczki kminu rzymskiego, ostrą paprykę, łyżkę oleju i łyżeczkę soku z limonki. Wymieszaj wszystko dokładnie.

6. Rozgrzej patelnię

Rozgrzej patelnię grillową, ułóż na niej paski kurczaka i smaż przez 3 minuty z każdej strony. Gdy mięso będzie gotowe, przełóż je na talerz.

7. Usmaż warzywa

Na tej samej patelni grillowej usmaż przygotowane wcześniej warzywa. Powinno to zająć ok. 10 minut.

8. Dodaj kurczaka

Po tym czasie dodaj kurczaka na patelnię, delikatnie wymieszaj, a następnie posyp posiekaną papryczką jalapeño.

9. Przygotuj tortille

Na suchej patelni grillowej podgrzej tortille. Powinny być ciepłe i lekko chrupiące.

10. Przygotuj fajitas

Wypełnij je nadzieniem i udekoruj kolendrą.

11. Gotowe!

Ułóż fajitas na półmisku. Opcjonalnie możesz je polać kwaśną śmietaną i posypać cheddarem. Podawaj z guacamole.

Czas całkowity 95 min
Porcja 4
Przygotowanie 75 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
400 g filetu z kurczaka Pewni Dobrego
4 placki tortilli
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1 papryczka jalapeño
1 limonka
świeża kolendra
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: ser cheddar, kwaśna śmietana i guacamole