Falafel z ciecierzycy
Opublikowano 18.08.2022Organizujesz wieczór w stylu bliskowschodnim, ale nie chcesz podawać wyłącznie dań opartych na mięsie? Sprawdź przepis na falafel z ciecierzycy i zaskocz gości pysznym daniem kuchni arabskiej.
1. Namocz ciecierzycę
Ciecierzycę wsyp do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw do namoczenia na całą noc.
2. Zrób masę z ciecierzycy
Odcedzoną ciecierzycę zmiel w malakserze. Dodaj sól, cebulę, czosnek i ponownie zmiksuj.
3. Uformuj kuleczki
Do masy dodaj posiekaną drobno kolendrę, kumin, kardamon, mielony imbir, płatki chili, całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kuleczki.
4. Usmaż falafelki
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i smaż kulki z ciecierzycy po 3 minuty z każdej strony.
Podawaj z jogurtem naturalnym, chlebem pita lub mieszanką sałat.
Czas całkowity 65 min
Porcja 4
Przygotowanie 45 min
Gotowanie -
Składniki
4
Ciecierzyca - 400 g
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 1 ząbek
Kolendra - 1 pęczek
Kumin - 1 łyżka
Kardamon - 1 łyżeczka
Mielony imbir - 1 łyżeczka
Płatki chili - 1 łyżeczka
Olej słonecznikowy
Pieprz
Sól