Falafel z ciecierzycy
Opublikowano 08/18/2022Organizujesz wieczór w stylu bliskowschodnim, ale nie chcesz podawać wyłącznie dań opartych na mięsie? Sprawdź przepis na falafel z ciecierzycy i zaskocz gości pysznym daniem kuchni arabskiej.
Ciecierzycę wsyp do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw do namoczenia na całą noc.
Odcedzoną ciecierzycę zmiel w malakserze. Dodaj sól, cebulę, czosnek i ponownie zmiksuj.
Do masy dodaj posiekaną drobno kolendrę, kumin, kardamon, mielony imbir, płatki chili, całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kuleczki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i smaż kulki z ciecierzycy po 3 minuty z każdej strony.
Podawaj z jogurtem naturalnym, chlebem pita lub mieszanką sałat.
Falafel z ciecierzycy
Opublikowano 08/18/2022Organizujesz wieczór w stylu bliskowschodnim, ale nie chcesz podawać wyłącznie dań opartych na mięsie? Sprawdź przepis na falafel z ciecierzycy i zaskocz gości pysznym daniem kuchni arabskiej.
Ciecierzycę wsyp do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i zostaw do namoczenia na całą noc.
Odcedzoną ciecierzycę zmiel w malakserze. Dodaj sól, cebulę, czosnek i ponownie zmiksuj.
Do masy dodaj posiekaną drobno kolendrę, kumin, kardamon, mielony imbir, płatki chili, całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Uformuj małe kuleczki.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej i smaż kulki z ciecierzycy po 3 minuty z każdej strony.
Podawaj z jogurtem naturalnym, chlebem pita lub mieszanką sałat.