Aplikacja
Falafele z bobu
 

Falafele z bobu

Opublikowano 09.06.2021

Falafele to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kulki z ciecierzycy, bobu, fasoli lub grochu. Danie to bogate jest w białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych. Cenią je nie tylko wegetarianie i weganie, ale również „typowi mięsożercy”. Korzystając z tego przepisu wykonasz falafele z bobu w towarzystwie aksamitnego, jogurtowego sosu, które idealnie sprawdzą się na obiad.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy masę na kulki

Wcześniej ugotowany i obrany bób wrzucamy do malaksera, dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajko, starty parmezan, mielony kumin, mieloną kolendrę, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę świeżej mięty. Całość miksujemy na gładką masę.

2. Formujemy kotleciki

Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki a następnie delikatnie je spłaszczamy, aby nabrały owalnego kształtu.

3. Smażymy falafele

Do głębokiej patelni wlewamy olej. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wrzucamy przygotowane falafele i smażymy do momentu osiągnięcia złocistego koloru z obydwu stron.

4. Przygotowujemy sos jogurtowy

Do jogurtu naturalnego dosypujemy odrobinę sumaku.

5. Komponujemy danie

Po usmażeniu falafele odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy nasze kotleciki na talerzu i podajemy z sosem jogurtowym.

Patent #zerowaste

Skórkę z parmezanu można dodać do zup. Podczas gotowania parmezan pozostawi niebywały aromat.

#falafelezbobu #przepisywegetariańskie #pewnidobrego #olejpewnidobrego #kuchniawschodnia

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie -
Składniki
2
Bób - 2 szklanki
Jajko - 1 sztuka
Starty parmezan - 1/2 szklanki
Mąka z ciecierzycy - 1/2 szklanki
Mielony kumin - 1 łyżeczka
Mielona kolendra - 1 łyżeczka
Mięta - pęczek
Cytryna - 1 sztuka
Olej (do smażenia)
Jogurt - 1 małe opakowanie
Sumak - szczypta