Falafele z bobu
Opublikowano 09.06.2021Falafele to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kulki z ciecierzycy, bobu, fasoli lub grochu. Danie to bogate jest w białko roślinne pochodzące z roślin strączkowych. Cenią je nie tylko wegetarianie i weganie, ale również „typowi mięsożercy”. Korzystając z tego przepisu wykonasz falafele z bobu w towarzystwie aksamitnego, jogurtowego sosu, które idealnie sprawdzą się na obiad.
Wcześniej ugotowany i obrany bób wrzucamy do malaksera, dodajemy mąkę z ciecierzycy, jajko, starty parmezan, mielony kumin, mieloną kolendrę, sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę świeżej mięty. Całość miksujemy na gładką masę.
Z przygotowanej masy formujemy małe kuleczki a następnie delikatnie je spłaszczamy, aby nabrały owalnego kształtu.
Do głębokiej patelni wlewamy olej. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wrzucamy przygotowane falafele i smażymy do momentu osiągnięcia złocistego koloru z obydwu stron.
Do jogurtu naturalnego dosypujemy odrobinę sumaku.
Po usmażeniu falafele odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie układamy nasze kotleciki na talerzu i podajemy z sosem jogurtowym.
Skórkę z parmezanu można dodać do zup. Podczas gotowania parmezan pozostawi niebywały aromat.
#falafelezbobu #przepisywegetariańskie #pewnidobrego #olejpewnidobrego #kuchniawschodnia