Aplikacja
Farsz z pieczarek do krokietów
 

Farsz z pieczarek do krokietów

Opublikowano 27.11.2023

Farsz z pieczarek do krokietów to pyszny i prosty sposób na przygotowanie tradycyjnego polskiego dania. Farsz z pieczarek do krokietów jest idealny dla wegetarian i osób, które lubią lekkie i zdrowe posiłki. Pieczarki można połączyć z innymi warzywami, takimi jak por, czosnek czy papryka, aby nadać farszowi więcej smaku i koloru!

1. Podsmaż cebulę

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Wybierz patelnię z grubym dnem i rozgrzej na niej olej. Następnie dodaj pokrojoną cebulę i podsmażaj, co chwilę mieszając do czasu, aż się zeszkli (ok. 10 minut).

2. Dodaj pieczarki i podsmażaj

Pieczarki oczyść, umyj, pokrój w kostkę o brzegach od ok. 0,5 do 1 cm i dodaj do zeszklonej cebuli. Smaż przez 20–25 minut, aż grzyby puszczą wodę, która odparuje. Zawartość patelni mieszaj często przy pomocy drewnianej łyżki.

3. Przypraw całość

Na koniec smażenia dodaj sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Czas całkowity 45 min
Porcja 6
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
Składniki
6
0,5 kg pieczarek BIO Pewni Dobrego
10 dag żółtego sera marki Auchan
1 duża cebula
2 łyżki stołowe oleju do smażenia
0,5 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego