Aplikacja
Faszerowane jajka z szynką
 

Faszerowane jajka z szynką

Opublikowano 22.03.2023

Przepis na faszerowane jajka z szynką z pewnością spodoba się miłośnikom mięs. To delikatna przekąska o nadzieniu z kremową konsystencją.

1. Przygotuj jajka

Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka z jaj, przełóż do głębokiego talerza lub miski i rozgnieć widelcem.

2. Dodaj szynkę

Pokrój szynkę w kostkę i wrzuć do farszu.

3. Posiekaj zielone dodatki

Dodaj posiekany szczypiorek, pietruszkę albo/i bazylię.

4. Dodaj sosy

Dodaj musztardę i majonez. Całość starannie wymieszaj.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj szczyptę soli i pieprzu dla podkreślenia smaku.

6. Wymieszaj i nałóż

Wymieszaj delikatnie całość. Wypełnij połówki białek farszem i ułóż je na talerzu.

Czas całkowity 12 min
Porcja 8
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 6 min
Składniki
8
8 jaj,
2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
0,2 kg szynki,
2 łyżeczki natki pietruszki (możesz też zdecydować się na bazylię lub wymieszać te 2 składniki),
2 rzodkiewki,
2 łyżki szczypiorku,
1 płaska łyżeczka musztardy,
szczypta soli i pieprzu do smaku.