Faszerowane jajka z szynką
Opublikowano 22.03.2023Przepis na faszerowane jajka z szynką z pewnością spodoba się miłośnikom mięs. To delikatna przekąska o nadzieniu z kremową konsystencją.
1. Przygotuj jajka
Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka z jaj, przełóż do głębokiego talerza lub miski i rozgnieć widelcem.
2. Dodaj szynkę
Pokrój szynkę w kostkę i wrzuć do farszu.
3. Posiekaj zielone dodatki
Dodaj posiekany szczypiorek, pietruszkę albo/i bazylię.
4. Dodaj sosy
Dodaj musztardę i majonez. Całość starannie wymieszaj.
5. Dodaj przyprawy
Dodaj szczyptę soli i pieprzu dla podkreślenia smaku.
6. Wymieszaj i nałóż
Wymieszaj delikatnie całość. Wypełnij połówki białek farszem i ułóż je na talerzu.
Czas całkowity 12 min
Porcja 8
Przygotowanie 6 min
Gotowanie 6 min
Składniki
8
8 jaj,
2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
0,2 kg szynki,
2 łyżeczki natki pietruszki (możesz też zdecydować się na bazylię lub wymieszać te 2 składniki),
2 rzodkiewki,
2 łyżki szczypiorku,
1 płaska łyżeczka musztardy,
szczypta soli i pieprzu do smaku.