Figi zapiekane z serem i szynką
Opublikowano 27.12.2023Figi zapiekane z serem i szynką to kombinacja smaku słodkiego i słonego. Soczyste figi nadają delikatną słodycz, która doskonale komponuje się z aromatycznym serem i delikatnym smakiem szynki. To danie świetnie sprawdzi się jako elegancka przekąska na przyjęcia. Prosty w przygotowaniu przepis podkreśla naturalne smaki składników. To niezwykle smaczne i apetyczne danie.
1. Przygotuj figi
Figi natnij od góry, do środka włóż kawałek sera. Całość owiń szynką.
3. Wstaw całość do piekarnika
Wszystkie zawinięte owoce zabezpiecz wykałaczką. Wstaw do piekarnika (200 stopni C z funkcją grilla, czas ok. 10 min).
Gotowe!
Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
Figi świeże - 6 szt.
Śliwki suszone - 6 szt.
Daktyle - 6 szt.
Szynka wieprzowa Gran Reserva Pewni Dobrego - 1 opak.
Ser manchego - 1 opak.
Boczek surowy wędzony - 1 opak.
Winogrona do dekoracji deski - 1 kiść