Aplikacja
Figi zapiekane z serem i szynką
 

Figi zapiekane z serem i szynką

Opublikowano 27.12.2023

Figi zapiekane z serem i szynką to kombinacja smaku słodkiego i słonego. Soczyste figi nadają delikatną słodycz, która doskonale komponuje się z aromatycznym serem i delikatnym smakiem szynki. To danie świetnie sprawdzi się jako elegancka przekąska na przyjęcia. Prosty w przygotowaniu przepis podkreśla naturalne smaki składników. To niezwykle smaczne i apetyczne danie.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj figi

Figi natnij od góry, do środka włóż kawałek sera. Całość owiń szynką.

2. Owiń pozostałe owoce

Daktyle zawiń w szynkę, a śliwki w boczek.

3. Wstaw całość do piekarnika

Wszystkie zawinięte owoce zabezpiecz wykałaczką. Wstaw do piekarnika (200 stopni C z funkcją grilla, czas ok. 10 min).
Gotowe!

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
Figi świeże - 6 szt.
Śliwki suszone - 6 szt.
Daktyle - 6 szt.
Szynka wieprzowa Gran Reserva Pewni Dobrego - 1 opak.
Ser manchego - 1 opak.
Boczek surowy wędzony - 1 opak.
Winogrona do dekoracji deski - 1 kiść