1. Obierz ziemniaki i opłucz je pod bieżącą wodą.
2. Pokrój ziemniaki w żądany kształt frytek – możesz wybrać grubsze lub cienkie plastry.
3. Włóż ziemniaki do miski z zimną wodą i pozostaw na 30 minut, aby usunąć nadmiar skrobi. Następnie osusz je dokładnie na papierowym ręczniku.
1. Oczyść i osusz filety rybne za pomocą papierowego ręcznika.
2. Przygotuj panierkę – przepis znajdziesz wyżej.
W dużym garnku, frytownicy lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 175-190°C. Możesz sprawdzić, czy jest wystarczająco rozgrzany, wrzucając do niego mały kawałek chleba. Jeśli natychmiast zacznie się rumienić i wypływać na powierzchnię to znak, że olej jest gotowy.
Uwaga! Jeśli temperatura oleju jest zbyt wysoka, zewnętrzna warstwa ryby może się spalić, zanim mięso osiągnie pożądany poziom wysmażenia. Jeśli natomiast temperatura będzie za niska, panierka stanie się oleista i rozmoczona. Utrzymując właściwą temperaturę smażenia, zostaniesz nagrodzony pyszną rybą – chrupiącą z zewnątrz i odpowiednio wilgotną, ale „mięsistą” w środku.
1. Delikatnie i równomiernie obtocz filety ryb w przygotowanej wcześniej panierce.
2. Ostrożnie umieść filety rybne w rozgrzanym oleju i smaż je przez 4-6 minut, aż panierka stanie się złota i chrupiąca, a mięso będzie rozpadać się pod naciskiem widelca.
3. Wyjmij ryby z oleju i odkładaj je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
1. Wrzuć pokrojone ziemniaki do rozgrzanego oleju i smaż je przez około 4-5 minut, aż staną się złote i chrupiące.
2. Wyjmij frytki z oleju, odsącz je na papierowym ręczniku i posól według upodobania.
1. Podawaj smażone ryby i frytki na płaskich talerzach.
2. Opcjonalnie, polej smażone ryby i frytki odrobiną octu słodowego, aby dodać charakterystycznego smaku.
3. Możesz serwować Fish and Chips z ulubionym sosem (my polecamy curry lub worcestershire).