Fit banoffee
Opublikowano 07.06.2024Tradycyjne banoffee to niezwykle popularny deser, łączący w sobie banany, śmietankę oraz karmel o dużej zawartości cukru. Jeżeli lubisz ten słodki przysmak, ale jednocześnie chcesz, by był on zdrowszy i mniej kaloryczny – przygotuj banoffee w wersji fit! To smakowity zamiennik, który nie dostarcza dużych ilości kalorii.
Fit banoffee to deser wysokobiałkowy – zamiast tradycyjnego słodkiego karmelu wykorzystaj pudding proteinowy – ten o smaku karmelowym najlepiej sprawdzi się do banoffee. Deser przygotujesz z wartościowych składników. Spód na bazie pasty orzechowej i płatków owsianych to spora dawka błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Do wykonania fit ciasta warto wykorzystać nieprzejrzałe, delikatnie słodkie banany o zwartej konsystencji. Wybieraj te z zielonkawym odcieniem skórki.
Do kielicha blendera wrzuć płatki owsiane, odżywkę białkową, wiórki kokosowe, pastę orzechową oraz mleko. Zmiksuj całość na gładką, jednolitą masę. Przygotuj głębszą foremkę o wymiarach ok. 15 cm na 11 cm lub dwa mniejsze naczynia. Na spodzie wyłóż masę i przy pomocy dłoni wyrównaj jej powierzchnię. Tak przygotowany spód fit banoffee włóż do lodówki.
Banana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Wyjmij schłodzony spód z lodówki i ułóż na nim plasterki owocu. Następnie przy pomocy łyżki równomiernie wyłóż warstwę puddingu proteinowego o smaku karmelowym. Posyp ją warstwę orzeszkami ziemnymi po całej powierzchni, dodaj sól i skrop po wierzchu sokiem z cytryny. Ponownie wstaw do schłodzenia.
W międzyczasie przygotuj kokosową bitą śmietanę. Dobrze schłodzone mleczko kokosowe wyjmij z lodówki i za pomocą łyżki przełóż do naczynia samą białą warstwę mleczka tzw. śmietankę. Ubijaj ją przez około 5 minut przy pomocy miksera lub blendera ręcznego ze specjalną końcówką do ubijania. Bitą śmietankę wyłóż równomiernie na wierzch deseru. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Fit banoffee należy serwować dobrze schłodzone, aby warstwy stały się zwarte i łatwiejsze do podziału. Przed podaniem udekoruj wierzch banoffee gorzką czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej, odchudzającej i wegetariańskiej.
Smacznego!