Aplikacja
Brownie Z Fasoli
 

Fit brownie z fasoli

Opublikowano 25.11.2023

Jakbyś poczuł się na myśl o brownie, które jest nie tylko bosko czekoladowe, ale też zawiera składnik niespodziankę? Oto nasz przepis na fit brownie z fasoli! Zaufaj nam, musisz spróbować tego zdrowego i smakowitego przysmaku!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Rozgrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Przygotuj blachę

Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.

3. Przygotuj masę z fasoli

Ugotowaną fasolę zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mąkę.

4. Połącz wszystkie składniki

W dużej misce wymieszaj fasolę z pozostałymi składnikami do utworzenia jednolitej masy.

5. Czas na ulubione dodatki!

Dodaj orzechy, nasiona lub ciemną czekoladę.

6. Czas na pieczenie!

Przenieś ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia i piecz przez około 20–25 minut, aż będzie jędrne, ale nadal wilgotne w środku.

7. Gotowe!

Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kwadraty.

Czas całkowity 40 min
Porcja 10
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
Składniki
10
1 i 1/2 szklanki ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub mąki migdałowej
1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu (możesz użyć także stewii dla jeszcze niższej kaloryczności)
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
2 jajka lub ich odpowiednik w postaci nasion chia dla wersji wegańskiej
Dodaj 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wsyp 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Opcjonalnie, możesz dodać garść orzechów, pestek lub kawałki gorzkiej czekolady