1. Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Przygotuj blachę
Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia.
3. Przygotuj masę z fasoli
Ugotowaną fasolę zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mąkę.
4. Połącz wszystkie składniki
W dużej misce wymieszaj fasolę z pozostałymi składnikami do utworzenia jednolitej masy.
5. Czas na ulubione dodatki!
Dodaj orzechy, nasiona lub ciemną czekoladę.
6. Czas na pieczenie!
Przenieś ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia i piecz przez około 20–25 minut, aż będzie jędrne, ale nadal wilgotne w środku.
7. Gotowe!
Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kwadraty.
Czas całkowity 40 min
Porcja 10
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
Składniki
10
1 i 1/2 szklanki ugotowanej czarnej lub czerwonej fasoli
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej lub mąki migdałowej
1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu (możesz użyć także stewii dla jeszcze niższej kaloryczności)
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
2 jajka lub ich odpowiednik w postaci nasion chia dla wersji wegańskiej
Dodaj 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wsyp 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Opcjonalnie, możesz dodać garść orzechów, pestek lub kawałki gorzkiej czekolady