Aplikacja
Fit burger z kotletem z tofu wędzonego
 

Fit burger z kotletem z tofu wędzonego

Opublikowano 27.12.2023

Czu burger może być fit? Zdecydowanie! Wystarczy, że zamiast smażonego mięsa wykorzystasz kotlet na bazie tofu wędzonego od Auchan. Grillowanie bez dodatku tłuszczu sprawia, że fit burger jest mniej kaloryczny i lekkostrawny. Wędzony aromat tofu może przypominać smakiem najlepszej jakości mięso. Warto spróbować takiej alternatywy, nawet jeśli nie jesteś wegetarianinem.

Pamiętaj o tym, że podczas odchudzania powinieneś dbać o to, by Twoje posiłki były sycące i zdrowe. Dzięki temu nie będziesz odczuwał głodu i łatwiej zapanujesz nad podjadaniem. Przepis na fit burgera zawiera blisko 300 g warzywBIO cukinię i bakłażana oraz BIO pomidorki cherry Auchan. Zawierają one błonnik pokarmowy i witaminy, są zatem doskonałym dodatkiem do zdrowych posiłków – nie tylko podczas odchudzania. Fit burgera z kotletem z tofu wędzonym możesz przygotować na sycący lunch lub kolację.

Łatwo
Średnia 4.9/5 (10 głosów)
1. Przygotuj kotlet

Przygotuj blender ręczny z kielichem. Do środka wrzuć tofu wędzone Auchan, mąkę pełnoziarnistą, sos sojowy Auchan, czosnek, oliwę z oliwek i suszoną bazylię. Zblenduj składniki na gładką masę. Następnie wyjmij łyżką masę z kielicha blendera i uformuj w rękach kształt kotleta. Rozgrzej patelnię grillową lub grilla elektrycznego. Nałóż kotlet i grilluj po 5 minut na każdą stronę.

2. Grilluj warzywa

Umyj pod bieżącą wodą BIO cukinię Auchan, bakłażana i pomidory cherry. Cukinię i bakłażan pokrój w cienkie plastry. Nałóż na rozgrzanego grilla lub patelnię grillową. Zostaw warzywa do przypieczenia na około 5 minut. Pomidorki cherry przekrój na pół.

3. Przygotuj sos

Przygotuj miseczkę. Wyłóż do niej BIO jogurt naturalny od Pewni Dobrego. Obierz ząbek czosnku, rozgnieć przez praskę, a następnie dodaj do jogurtu. Potem dosyp ziół prowansalskich, soli i pieprzu czarnego. Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw według własnego uznania.

4. Złóż fit burgera

Bułkę, taką jak np. grahamkę Pewni Dobrego, przekrój na pół i podgrzej chwilę na patelni grillowej. Następnie posmaruj obie połówki hummusem Auchan. Na jedną z połówek nałóż kotlet, a następnie posmaruj go fit sosem czosnkowym. Drugą połówkę bułki posyp wiórkami wegańskimi Auchan, a na nie połóż plastry grillowanych warzyw. Te, które nie zmieściły się do środka bułki, wyłóż obok na talerzyk do przegryzania podczas jedzenia kanapki. Na obie połówki wyłóż rukolę Auchan. Zamknij burgera i gotowe.

5. Podaj danie

W sam środek burgera włóż patyczek do szaszłyków, tak aby Twoja zdrowa kanapka się nie rozpadła.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej oraz wegetariańskiej. Sam burger bez dodatku fit sosu czosnkowego jest też doskonałą opcją kanapki dla wegan.
Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 1
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
1
1 bułka (np. grahamka Pewni Dobrego)
⅓ sztuki BIO cukinii Auchan
¼ sztuki BIO bakłażana Auchan
4 sztuki BIO pomidorków cherry Auchan
1 łyżka hummusu z solą morską Auchan
2 łyżki wiórek Auchan
1 garść rukoli Auchan
Kotlet:
½ kostki tofu wędzonego Auchan
1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka BIO oliwy z oliwek Auchan
1 łyżeczka bazylii suszonej
Fit sos czosnkowy:
½ opakowania BIO jogurtu naturalnego Pewni Dobrego
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
⅓ łyżeczka soli
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego