Flat white
Opublikowano 21.05.2023Do dziś nie wiadomo, z którego kraju pochodzi ta kawa. Czy była to Australia, Nowa Zelandia a może Wielka Brytania? Trudno powiedzieć, jednak jedno jest pewne – flat white jest dziś uwielbiany na całym świecie. To prosty napój, który z poniższym przepisem przygotujesz również w domu.
Zaparz podwójne espresso. Proporcje kawy do mleka możesz modyfikować według własnych upodobań. Więcej mleka równa się tworzy łagodniejszy napój. Jednak jeżeli wolisz bardziej mleczne napoje, to być może lepszym wyborem będzie cafe au lait. To francuska kawa, której bazą nie jest espresso a kawa z french pressu, kawiarki lub drippera. W przypadku cafe au lait stosunek mleka do kawy powinien wynosić 1:1.
Podgrzej mleko do temperatury ok. 60–65 stopni Celsjusza, a następnie je spień. Uważaj tylko, żeby nie przesadzić i nie wytworzyć zbyt dużej pianki.
Na koniec zalej espresso mleczną pianką. Zgodnie ze sztuką – powinna mieć więcej niż 5 cm wysokości. Flat white jest gotowe do podania.