Aplikacja
Focaccia
 

Focaccia na śniadanie we włoskim stylu

Opublikowano 11.08.2023

Focaccia jest pysznym, aromatycznym drożdżowym wypiekiem podawanym na włoskie śniadanie lub na przystawkę. Można jeść ją w wersji podstawowej lub też urozmaicić ulubionymi dodatkami. Niech włoskie smaki zawitają w Twojej kuchni! Spróbuj swoich sił w przygotowaniu przepysznej foccacii. Ten prosty przepis zapewni Ci wypiek o chrupiącej skórce, delikatnym wnętrzu i niepowtarzalnym aromacie. Gotuj razem z nami i odkryj magię włoskiej kuchni.

1. Połącz suche składniki

Wymieszaj w dużej misce mąkę, suche drożdże, cukier i sól.

2. Dodaj wodę i oliwę

Do składników suchych wlej letnią wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj rękoma lub za pomocą robota kuchennego przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

3. Zostaw ciasto do wyrośnięcia

Wyrobione ciasto pozostaw w misce i zakryj ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości.

4. Przygotuj blachę

Przygotuj blachę do pieczenia (około 30×40 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj dno oliwą.

5. Wyłóż ciasto

Wyłóż ciasto na blachę i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.

6. Ciasto musi ponownie wyrosnąć

Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30–40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

7. Powciskaj wierzch focaccii palcami

Przed włożeniem do piekarnika powciskaj wierzch focaccii palcami, aby utworzyć charakterystyczne wgłębienia. Następnie skrop je delikatnie oliwą z oliwek i posyp solą morską oraz ziołami (opcjonalnie).

8. Czas na pieczenie

Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20–25 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.

9. Gotowe!

Wyjmij focaccię z piekarnika i skrop dodatkowo oliwą z oliwek. Podawaj ciepłą, pokrojoną na kwadraty lub prostokąty.

Swoją focaccię możesz urozmaicić różnorodnymi dodatkami, takimi jak:

  • pomidory i bazylia,
  • oliwki i suszone pomidory,
  • parmezan lub mozzarella,
  • oliwki i cebula.
Czas całkowity 120 min
Porcja 8
Przygotowanie 100 min
Gotowanie 20 min
Składniki
8
500 g mąki pszennej typu "00" (lub inna, dobrej jakości mąka do wypieków)
7 g suchych drożdży
300 ml letniej wody
60 ml oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
szczypta gruboziarnistej soli morskiej do posypania na wierzchu
oliwa z oliwek extra virgin do skropienia na wierzchu
świeży rozmaryn lub inne zioła do posypania na wierzchu (opcjonalnie)