Focaccia na śniadanie we włoskim stylu
Opublikowano 11.08.2023Focaccia jest pysznym, aromatycznym drożdżowym wypiekiem podawanym na włoskie śniadanie lub na przystawkę. Można jeść ją w wersji podstawowej lub też urozmaicić ulubionymi dodatkami. Niech włoskie smaki zawitają w Twojej kuchni! Spróbuj swoich sił w przygotowaniu przepysznej foccacii. Ten prosty przepis zapewni Ci wypiek o chrupiącej skórce, delikatnym wnętrzu i niepowtarzalnym aromacie. Gotuj razem z nami i odkryj magię włoskiej kuchni.
Wymieszaj w dużej misce mąkę, suche drożdże, cukier i sól.
Do składników suchych wlej letnią wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj rękoma lub za pomocą robota kuchennego przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto pozostaw w misce i zakryj ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, do momentu podwojenia objętości.
Przygotuj blachę do pieczenia (około 30×40 cm). Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj dno oliwą.
Wyłóż ciasto na blachę i rozprowadź je równomiernie po całej powierzchni.
Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30–40 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
Przed włożeniem do piekarnika powciskaj wierzch focaccii palcami, aby utworzyć charakterystyczne wgłębienia. Następnie skrop je delikatnie oliwą z oliwek i posyp solą morską oraz ziołami (opcjonalnie).
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20–25 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.
Wyjmij focaccię z piekarnika i skrop dodatkowo oliwą z oliwek. Podawaj ciepłą, pokrojoną na kwadraty lub prostokąty.
Swoją focaccię możesz urozmaicić różnorodnymi dodatkami, takimi jak:
- pomidory i bazylia,
- oliwki i suszone pomidory,
- parmezan lub mozzarella,
- oliwki i cebula.