Francuska Terrina z łososiem
Opublikowano 16.11.2022Nasza francuska Terrina z łososiem to wykwintne danie, które wzbudza zachwyt swoim smakiem i estetycznym wyglądem. To elegancka kompozycja delikatnego łososia Pewni Dobrego, aromatycznych przypraw, kremowego koziego sera i słodkiego buraka, przygotowana w tradycyjnym stylu francuskim. Przygotuj to wykwintne danie i delektuj się smakiem Francji w Twoim własnym domu!
Foremkę wysmaruj oliwą a następnie dokładnie wyłóż folią spożywczą. Następnie wyłóż ją plastrami wędzonego łososia.
W misce wymieszaj kozi ser, posiekany koperek, skórkę z cytryny oraz chrzan. Całość dopraw pieprzem.
Na dno foremki z łososiem nałóż i rozprowadź grubą warstwę masy serowej, a na nią nałóż plastry buraka. Powtarzaj czynność do momentu kiedy skończy się nadzienie. Całość „zamknij” plastrami łososia i folią spożywczą.
Tak gotowe danie włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Przed podaniem kawałki terriny skrop sokiem z cytryny, możesz też udekorować talerz jadalnymi kwiatami.
Pozostałą cytrynę możesz wykorzystać do czyszczenia deski oraz rąk z buraka.