Aplikacja
Francuska Terrina z łososiem
 

Francuska Terrina z łososiem

Opublikowano 16.11.2022

Nasza francuska Terrina z łososiem to wykwintne danie, które wzbudza zachwyt swoim smakiem i estetycznym wyglądem. To elegancka kompozycja delikatnego łososia Pewni Dobrego, aromatycznych przypraw, kremowego koziego sera i słodkiego buraka, przygotowana w tradycyjnym stylu francuskim. Przygotuj to wykwintne danie i delektuj się smakiem Francji w Twoim własnym domu!

1. Przygotuj foremkę

Foremkę wysmaruj oliwą a następnie dokładnie wyłóż folią spożywczą. Następnie wyłóż ją plastrami wędzonego łososia.

2. Zrób masę serową

W misce wymieszaj kozi ser, posiekany koperek, skórkę z cytryny oraz chrzan. Całość dopraw pieprzem.

3. Uformuj terrinę

Na dno foremki z łososiem nałóż i rozprowadź grubą warstwę masy serowej, a na nią nałóż plastry buraka. Powtarzaj czynność do momentu kiedy skończy się nadzienie. Całość „zamknij” plastrami łososia i folią spożywczą.
Tak gotowe danie włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin.

4. Dokończ potrawę

Przed podaniem kawałki terriny skrop sokiem z cytryny, możesz też udekorować talerz jadalnymi kwiatami.

Patent #zerowaste

Pozostałą cytrynę możesz wykorzystać do czyszczenia deski oraz rąk z buraka.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 720 min
Składniki
4
Łosoś wędzony plastry - 2 opakowania
Buraki - 2-3 sztuki
Serek kremowy kozi - 500 g
Tarty chrzan - 1-2 łyżeczki
Cytryna - 1 sztuka
Czarny pieprz - szczypta
Koperek - pęczek
Olej - 1 łyżka