Frittata ze szparagami, łososiem i fetą
Opublikowano 18.04.2024Za włoską nazwą frittata kryje się lekka, pieczona lub smażona potrawa na bazie jaj, przypominająca quiche. Wyróżnia się ona puszystą strukturą i wyjątkowymi dodatkami – mięsnymi, warzywnymi lub owocami morza. Przypomina wytrawne ciasto, a jest naprawdę sycącym posiłkiem pełnym zdrowych składników.
Połączenie szparagów i łososia wędzonego Auchan BIO jest nie tylko zdrowe, ale też wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Łosoś to tłusta ryba morska, bogata w przeciwzapalne kwasy omega-3, białko i składniki mineralne takie jak jod czy wapń. Doskonale nadaje się do past, makaronów, kanapek czy właśnie zapiekania we frittacie. Dodatek kremowych serów – słodkiej ricotty i słonej fety dodatkowo wzbogaci danie i podkreśli smak ryby.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pomidory suszone pokrój w kostkę. Ząbki czosnku obierz ze skórki i posiekaj. Odłam twarde końcówki od szparagów znajdujące się na samej górze od szparagów. Pokrój je na mniejsze części. Na nieprzywierającą patelnię wrzuć suszone pomidory, liście szpinaku, czosnek, szparagi i smaż przez około 5 minut. Całość dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Do miski dodaj jaja ekologiczne Auchan BIO i wymieszaj je intensywnie trzepaczką w celu napowietrzenia. Czynność ta powinna trwać około minuty. Ser feta oraz łososia wędzonego pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj. Do masy jajecznej dodaj fetę, ricottę, łososia oraz podsmażone wcześniej składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni w trybie z termoobiegiem. Przygotuj naczynie żaroodporne o średnicy 24 cm i posmaruj je olejem z pomidorów suszonych przy pomocy pędzelka. Do naczynia przelej masę na frittatę. Wierzch posyp szczypiorkiem. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut.
Frittatę z łososiem i fetą podawaj na ciepło. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i podaj na talerzu razem z porcją frittaty.
Przepis na frittatę jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej oraz ketogenicznej.
Smacznego!