Aplikacja
Galaretka owocowa
 

Galaretka owocowa

Opublikowano 30.04.2022

Popularny domowy deser, który przyrządzisz niezwykle szybko. O czym mowa? O galaretce owocowej! Wystarczy trochę owoców i kilka innych składników, by cieszyć się tym smakołykiem z całą rodziną. Przekonaj się sam.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Zmiksuj

Truskawki lub maliny opłucz. Zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, sok z pomarańczy oraz cytryny i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.

2. Rozpuść żelatynę

Odlej ok. 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzej go i rozpuść w nim żelatynę, cały czas mieszając. Sprawdź, czy na pewno cała żelatyna się rozpuściła (w razie potrzeby ponownie go podgrzej, dodając kolejne 2–3 łyżki musu).

3. Wymieszaj

Rozpuszczoną żelatynę i pozostały mus połącz oraz dokładnie wymieszaj. Przelej do pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
 

Galaretka owocowa

Opublikowano 30.04.2022

Popularny domowy deser, który przyrządzisz niezwykle szybko. O czym mowa? O galaretce owocowej! Wystarczy trochę owoców i kilka innych składników, by cieszyć się tym smakołykiem z całą rodziną. Przekonaj się sam.

1. Zmiksuj

Truskawki lub maliny opłucz. Zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, sok z pomarańczy oraz cytryny i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.

2. Rozpuść żelatynę

Odlej ok. 1/3 szklanki powstałego musu, podgrzej go i rozpuść w nim żelatynę, cały czas mieszając. Sprawdź, czy na pewno cała żelatyna się rozpuściła (w razie potrzeby ponownie go podgrzej, dodając kolejne 2–3 łyżki musu).

3. Wymieszaj

Rozpuszczoną żelatynę i pozostały mus połącz oraz dokładnie wymieszaj. Przelej do pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Czas całkowity 20 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 5 min
Składniki
truskawki lub maliny (świeże lub mrożone) – 200 g
cukier trzcinowy – 1/3 szklanki
sok z 1 pomarańczy
sok z cytryny – 2 łyżki
żelatyna – 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu
Składniki
4
truskawki lub maliny (świeże lub mrożone) – 200 g
cukier trzcinowy – 1/3 szklanki
sok z 1 pomarańczy
sok z cytryny – 2 łyżki
żelatyna – 1 i 1/2 łyżeczki na 250 ml powstałego musu