Gnocchi z zielonym pesto
Opublikowano 14.05.2024Gnocchi może stanowić świetny dodatek do zup typu krem, wegetariańskich sosów czy mięs. Będzie również smakowitą bazą dania, którą wystarczy uzupełnić o ulubione dodatki, takie jak sosy czy warzywa. Z pochodzenia – gnocchi to włoski rodzaj klusek, który nieco przypomina polskie tradycyjne kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków gotowanych w mundurkach (w przeciwieństwie do kopytek), jajek oraz mąki pszennej. Różnica tkwi również w kształcie – gnocchi są nieduże oraz karbowane.
Jeśli jesteś wielbicielem kuchni włoskiej, przepis na gnocchi z pesto z pewnością przypadnie Ci do gustu. Połączenie delikatnych klusek z zielonym pesto to często spotykane danie w restauracjach. Doskonały dodatek stanowi również mozzarella, która w połączeniu z pesto tworzy aksamitny, kremowy sos. Pomidorki koktajlowe przełamują smak całego dania, a filet z piersi kurczaka dostarcza sporej porcji białka.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Filet z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój w drobną kostkę. Mozzarellę odsącz z zalewy. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Usmaż posiekaną cebulę, czosnek oraz kurczaka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na patelnię dodaj gnocchi, pesto oraz kawałki mozzarelli. Całość zalej wodą i gotuj bez przykrywki do momentu redukcji sosu – około 5 minut. Patelnię zdejmij z palnika, dodaj pokrojone pomidorki oraz rukolę. Dokładnie wymieszaj.
Ser cheddar zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Szczypiorek dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Zawartość patelni przełóż na talerz. Wierzch posyp świeżym szczypiorkiem i startym serem.
Jak widzisz, nawet w pół godziny możesz przygotować włoski, zbilansowany posiłek. Gdy nie masz pomysłu na obiad, dużym ułatwieniem są półprodukty – takie jak gnocchi Auchan. Wiele z nich ma bardzo dobry skład i może być częścią pełnowartościowego posiłku.
Danie należy do kuchni włoskiej, tradycyjnej. Smacznego!