Aplikacja
Gofry na słono z serami pleśniowymi i blanszowanym szpinakiem
 

Gofry na słono z serami pleśniowymi i blanszowanym szpinakiem

Opublikowano 22.03.2024

Zaskocz swoich bliskich wyjątkowym pomysłem na danie w wytrawnej odsłonie. Chrupiące gofry na słono z serami pleśniowymi i blanszowanym szpinakiem to wykwintna propozycja na śniadanie lub kolację, której przygotowanie zajmie Ci jedynie pół godziny! Przygotowując naszą propozycję, możesz przenieść tradycyjne elementy kuchni francuskiej do swojego codziennego menu.

Gofry na słono połączysz z oryginalnymi serami produkowanymi we Francji – podpuszczkowym camembertem dojrzewającym z porostem pleśni Auchan oraz serem Blue Gourmage z przerostem niebieskiej pleśni. Charakteryzują się one wyjątkowym, delikatnie pikantnym smakiem i aromatem.

Gofry ze szpinakiem podawaj z plastrami gruszki oraz pomidorkami koktajlowymi. Gruszka delikatnie podkreśli słony smak serów, a pomidorki dodadzą im kwaskowatości. Dzięki wykorzystaniu porcji warzyw, owoców i mąki pełnoziarnistej, posiłek wpisuje się w zdrową i pełnowartościową propozycję. Poza tym danie jest bardzo sycące i odżywcze – to zasługa błonnika pokarmowego, białka, zdrowych tłuszczy roślinnych oraz witamin.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj ciasto na gofry

Do dużej miski wsyp mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól, pieprz czarny. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko, jajko i oliwę z oliwek Auchan. Blenduj ciasto przez kilka minut blenderem ręcznym, do momentu aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.

2. Upiecz gofry

Powłokę gofrownicy posmaruj oliwą z oliwek. Dobrze rozgrzej urządzenie według instrukcji. Wylej ciasto równomiernie na blaszki, np. za pomocą chochelki. Piecz gofry przez 3-4 minuty.

3. Zblanszuj szpinak

Zagotuj 1,5 l wody w czajniku. Wyłóż świeże liście szpinaku na sito. Wrzątek przelej do szerokiego naczynia. Szpinak na sicie zanurz w wodzie na 3 minuty. Im dłużej przytrzymasz go we wrzątku, tym liście bardziej zmiękną. Zblanszowany szpinak wymieszaj z gałką muszkatołową i skrop sokiem z cytryny.

4. Podaj gofry ze szpinakiem i serami

Gruszki i pomidorki umyj pod bieżącą wodą. Owoce pokrój w cienkie plasterki, a warzywa przekrój na pół. Ser camembert oraz ser pleśniowy Blue Gourmande pokrój na grube plastry. Na gofry na słono wyłóż zblanszowany szpinak i po kilka plastrów serów. Jeżeli nałożysz je na ciepłe gofry i szpinak – roztopią się na wierzchu i będą się przyjemnie ciągnąć przy jedzeniu. Danie podawaj z plastrami gruszki oraz połówkami pomidorków koktajlowych.

Przepis na gofry na słono jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej, tradycyjnej i bez dodatku cukru.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
 

Gofry na słono z serami pleśniowymi i blanszowanym szpinakiem

Opublikowano 22.03.2024

Zaskocz swoich bliskich wyjątkowym pomysłem na danie w wytrawnej odsłonie. Chrupiące gofry na słono z serami pleśniowymi i blanszowanym szpinakiem to wykwintna propozycja na śniadanie lub kolację, której przygotowanie zajmie Ci jedynie pół godziny! Przygotowując naszą propozycję, możesz przenieść tradycyjne elementy kuchni francuskiej do swojego codziennego menu.

Gofry na słono połączysz z oryginalnymi serami produkowanymi we Francji – podpuszczkowym camembertem dojrzewającym z porostem pleśni Auchan oraz serem Blue Gourmage z przerostem niebieskiej pleśni. Charakteryzują się one wyjątkowym, delikatnie pikantnym smakiem i aromatem.

Gofry ze szpinakiem podawaj z plastrami gruszki oraz pomidorkami koktajlowymi. Gruszka delikatnie podkreśli słony smak serów, a pomidorki dodadzą im kwaskowatości. Dzięki wykorzystaniu porcji warzyw, owoców i mąki pełnoziarnistej, posiłek wpisuje się w zdrową i pełnowartościową propozycję. Poza tym danie jest bardzo sycące i odżywcze – to zasługa błonnika pokarmowego, białka, zdrowych tłuszczy roślinnych oraz witamin.

1. Przygotuj ciasto na gofry

Do dużej miski wsyp mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól, pieprz czarny. Wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko, jajko i oliwę z oliwek Auchan. Blenduj ciasto przez kilka minut blenderem ręcznym, do momentu aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.

2. Upiecz gofry

Powłokę gofrownicy posmaruj oliwą z oliwek. Dobrze rozgrzej urządzenie według instrukcji. Wylej ciasto równomiernie na blaszki, np. za pomocą chochelki. Piecz gofry przez 3-4 minuty.

3. Zblanszuj szpinak

Zagotuj 1,5 l wody w czajniku. Wyłóż świeże liście szpinaku na sito. Wrzątek przelej do szerokiego naczynia. Szpinak na sicie zanurz w wodzie na 3 minuty. Im dłużej przytrzymasz go we wrzątku, tym liście bardziej zmiękną. Zblanszowany szpinak wymieszaj z gałką muszkatołową i skrop sokiem z cytryny.

4. Podaj gofry ze szpinakiem i serami

Gruszki i pomidorki umyj pod bieżącą wodą. Owoce pokrój w cienkie plasterki, a warzywa przekrój na pół. Ser camembert oraz ser pleśniowy Blue Gourmande pokrój na grube plastry. Na gofry na słono wyłóż zblanszowany szpinak i po kilka plastrów serów. Jeżeli nałożysz je na ciepłe gofry i szpinak – roztopią się na wierzchu i będą się przyjemnie ciągnąć przy jedzeniu. Danie podawaj z plastrami gruszki oraz połówkami pomidorków koktajlowych.

Przepis na gofry na słono jest odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej, tradycyjnej i bez dodatku cukru.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
250 g sera pleśniowego camembert Auchan
150 g sera pleśniowego Blue Gourmage
½ opakowania świeżego szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
320 g gruszek
250 g pomidorków koktajlowych
Ciasto na gofry:
1 jajo ekologiczne Pewni Dobrego
150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 3000 Auchan
250 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Auchan
Składniki
4
250 g sera pleśniowego camembert Auchan
150 g sera pleśniowego Blue Gourmage
½ opakowania świeżego szpinaku
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
320 g gruszek
250 g pomidorków koktajlowych
Ciasto na gofry:
1 jajo ekologiczne Pewni Dobrego
150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej typu 3000 Auchan
250 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Auchan