Gofry z cukinii
Opublikowano 16.02.2022Konsumpcja warzyw jest bardzo istotna w codziennej diecie nie tylko u dorosłych, ale również u naszych pociech. Jak jednak przemycić zielone produkty w ulubionych daniach dzieci tak aby dalej im smakowały? W tym przepisie dowiecie się jak w łatwy i szybki sposób przygotować przepyszne, chrupiące gofry, których głównym składnikiem jest cukinia. Co więcej, do jego wykonania potrzebne są jedynie 4 łyżki mąki pszennej!
Cukinię ścieramy do miski wyłożonej gazą i doprawiamy solą. Czekamy około 15–20 minut, aby warzywo puściło soki, a następnie wyciskamy całą wodę. Tak odsączone kabaczki przekładamy do czystej miski, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę pszenną oraz starty ser. Całość przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy.
Do nagrzanej i wysmarowanej oliwą gofrownicy niedbale wkładamy pełną łyżkę naszej masy. Pieczemy do momentu aż gofry będą rumiane i chrupiące. Przyda się do tego gofrownica o dużej mocy.
Gofry smarujemy śmietankowym serkiem, nakładamy porcję wędzonego łososia i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.