Aplikacja
Gofry z cukinii
 

Gofry z cukinii

Opublikowano 16.02.2022

Konsumpcja warzyw jest bardzo istotna w codziennej diecie nie tylko u dorosłych, ale również u naszych pociech. Jak jednak przemycić zielone produkty w ulubionych daniach dzieci tak aby dalej im smakowały? W tym przepisie dowiecie się jak w łatwy i szybki sposób przygotować przepyszne, chrupiące gofry, których głównym składnikiem jest cukinia. Co więcej, do jego wykonania potrzebne są jedynie 4 łyżki mąki pszennej!

1. Przygotuj ciasto na gofry

Cukinię ścieramy do miski wyłożonej gazą i doprawiamy solą. Czekamy około 15–20 minut, aby warzywo puściło soki, a następnie wyciskamy całą wodę. Tak odsączone kabaczki przekładamy do czystej miski, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę pszenną oraz starty ser. Całość przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy.

2. Wypiecz gofry

Do nagrzanej i wysmarowanej oliwą gofrownicy niedbale wkładamy pełną łyżkę naszej masy. Pieczemy do momentu aż gofry będą rumiane i chrupiące. Przyda się do tego gofrownica o dużej mocy.

3. Skomponuj danie

Gofry smarujemy śmietankowym serkiem, nakładamy porcję wędzonego łososia i posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.

Czas całkowity 15 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
Cukinia - 1-2 sztuki
Biała cebula - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Jajko - 1 sztuka
Mąka pszenna - 3-4 łyżki
Ser żółty - ok.100 g
Sól i pieprz
Do podania:
Śmietankowy serek
Łosoś wędzony w plastrach
Koperek lub szczypiorek