Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą
Opublikowano 24.07.2023Uwielbiasz tradycyjne gołąbki, ale masz ochotę na coś nowego? Poznaj nasz przepis na gołąbki wypełnione kaszą, gdzie zwykłą kapustę zastąpiliśmy włoską! To soczyste danie może zagościć na Twoim stole jeszcze dziś. Gwarantujemy, że każdy kęs będzie przepełniony niesamowitym smakiem, a Twoi domownicy – lub goście – ciągle będą dopytywać o dokładki.
Zacznij od przygotowania kapusty włoskiej na gołąbki. Jak to zrobić? Opłucz kapustę i obierz z wierzchnich liści, ale zachowaj je na później. Wytnij głąb. Główkę gotuj we wrzątku przez 4 minuty i odcedź ją. Sparzone liście zdejmij z główki.
Obierz cebulę, posiekaj ją w kostkę, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor.
Ugotuj oba rodzaje kaszy w osolonej wodzie, odcedź je i poczekaj aż ostygną.
Jak zrobić farsz do gołąbków z kapusty włoskiej? Wymieszaj dokładnie zmielone mięso wieprzowo-wołowe z kaszami, dodaj cebulę, pół szklanki pomidorów z puszki, sól i pieprz. Do smaku możesz dodać posiekany czosnek i pietruszkę.
Nałóż farsz na liście, uformuj gołąbki i ciasno je zawiń.
Ugotuj sos. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową i 1 szklankę pomidorów z puszki. Przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Wyłóż naczynie żaroodporne liśćmi. Na nich ułóż ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalej gołąbki sosem, na wierzch połóż liście kapusty i przykryj naczynie przykrywką.
Piecz danie w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez godzinę.