Aplikacja
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą
 

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą

Opublikowano 24.07.2023

Uwielbiasz tradycyjne gołąbki, ale masz ochotę na coś nowego? Poznaj nasz przepis na gołąbki wypełnione kaszą, gdzie zwykłą kapustę zastąpiliśmy włoską! To soczyste danie może zagościć na Twoim stole jeszcze dziś. Gwarantujemy, że każdy kęs będzie przepełniony niesamowitym smakiem, a Twoi domownicy – lub goście – ciągle będą dopytywać o dokładki.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj włoską kapustę

Zacznij od przygotowania kapusty włoskiej na gołąbki. Jak to zrobić? Opłucz kapustę i obierz z wierzchnich liści, ale zachowaj je na później. Wytnij głąb. Główkę gotuj we wrzątku przez 4 minuty i odcedź ją. Sparzone liście zdejmij z główki.

2. Przygotuj cebulę

Obierz cebulę, posiekaj ją w kostkę, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor.

3. Czas na kaszę

Ugotuj oba rodzaje kaszy w osolonej wodzie, odcedź je i poczekaj aż ostygną.

4. Czas na farsz

Jak zrobić farsz do gołąbków z kapusty włoskiej? Wymieszaj dokładnie zmielone mięso wieprzowo-wołowe z kaszami, dodaj cebulę, pół szklanki pomidorów z puszki, sól i pieprz. Do smaku możesz dodać posiekany czosnek i pietruszkę.

5. Teraz zawijamy gołąbki

Nałóż farsz na liście, uformuj gołąbki i ciasno je zawiń.

6. Przygotuj sos

Ugotuj sos. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową i 1 szklankę pomidorów z puszki. Przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

7. Przygotuj gołąbki do pieczenia

Wyłóż naczynie żaroodporne liśćmi. Na nich ułóż ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalej gołąbki sosem, na wierzch połóż liście kapusty i przykryj naczynie przykrywką.

8. Czas na pieczenie

Piecz danie w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez godzinę.

Czas całkowity 120 min
Porcja 8
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
 

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą

Opublikowano 24.07.2023

Uwielbiasz tradycyjne gołąbki, ale masz ochotę na coś nowego? Poznaj nasz przepis na gołąbki wypełnione kaszą, gdzie zwykłą kapustę zastąpiliśmy włoską! To soczyste danie może zagościć na Twoim stole jeszcze dziś. Gwarantujemy, że każdy kęs będzie przepełniony niesamowitym smakiem, a Twoi domownicy – lub goście – ciągle będą dopytywać o dokładki.

1. Przygotuj włoską kapustę

Zacznij od przygotowania kapusty włoskiej na gołąbki. Jak to zrobić? Opłucz kapustę i obierz z wierzchnich liści, ale zachowaj je na później. Wytnij głąb. Główkę gotuj we wrzątku przez 4 minuty i odcedź ją. Sparzone liście zdejmij z główki.

2. Przygotuj cebulę

Obierz cebulę, posiekaj ją w kostkę, a następnie usmaż na patelni na złoty kolor.

3. Czas na kaszę

Ugotuj oba rodzaje kaszy w osolonej wodzie, odcedź je i poczekaj aż ostygną.

4. Czas na farsz

Jak zrobić farsz do gołąbków z kapusty włoskiej? Wymieszaj dokładnie zmielone mięso wieprzowo-wołowe z kaszami, dodaj cebulę, pół szklanki pomidorów z puszki, sól i pieprz. Do smaku możesz dodać posiekany czosnek i pietruszkę.

5. Teraz zawijamy gołąbki

Nałóż farsz na liście, uformuj gołąbki i ciasno je zawiń.

6. Przygotuj sos

Ugotuj sos. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową i 1 szklankę pomidorów z puszki. Przypraw solą i pieprzem i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

7. Przygotuj gołąbki do pieczenia

Wyłóż naczynie żaroodporne liśćmi. Na nich ułóż ciasno gołąbki, jeden obok drugiego. Zalej gołąbki sosem, na wierzch połóż liście kapusty i przykryj naczynie przykrywką.

8. Czas na pieczenie

Piecz danie w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza przez godzinę.

Czas całkowity 120 min
Porcja
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
Składniki
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 główka kapusty włoskiej,
2 torebki lub 200 g kaszy bulgur,
120 g kaszy gryczanej,
1 cebula,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu,
opcjonalnie: papryka, posiekana pietruszka, lub czosnek,
400 g pomidorów z puszki,
olej lub masło do smażenia,
1 kostka rosołowa.
Składniki
8
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 główka kapusty włoskiej,
2 torebki lub 200 g kaszy bulgur,
120 g kaszy gryczanej,
1 cebula,
1 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu,
opcjonalnie: papryka, posiekana pietruszka, lub czosnek,
400 g pomidorów z puszki,
olej lub masło do smażenia,
1 kostka rosołowa.