Aplikacja
Jak Zrobić Gołąbki
 

Gołąbki z młodej kapusty

Opublikowano 07/24/2023

To wyjątkowo smaczna wersja tego tradycyjnego dania. Młoda kapusta jest bardziej delikatna i ma łagodniejszy smak, co wpływa na końcowy rezultat. Oto jak można przygotować gołąbki z młodej kapusty.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Ugotuj ryż

Ugotuj jedną torebkę ryżu w osolonej wodzie, odcedź ją i poczekaj, aż się ostudzi.

2. Przygotuj cebulę

Obierz cebulę i poszatkuj na drobne kawałeczki. Następnie podsmaż na jednej łyżce oleju przez kilka minut, aż się zeszkli.

3. Czas na farsz

A jak przygotować farsz do gołąbków? Włóż do miski wszystkie składniki na farsz, czyli zmielone mięso wieprzowe, ugotowany ryż, zeszkloną cebulę. Dodaj sól i pieprz według uznania. Jeśli masz ochotę, możesz też przyprawić farsz odrobiną oregano lub majeranku. Na koniec dokładnie wymieszaj składniki.

4. Przygotuj liście kapusty

Odetnij głąb z młodych liści kapusty. Następnie umieść liście w garnku z gotującą się wodą i blanszuj je przez około 2 minuty z każdej strony.

5. Czas na zawijanie gołąbków!

Umieść na liściu porcję farszu i lekko ją spłaszcz. Zawiń do wewnątrz boki liścia i zwiń ciasno gołąbki, od nerwu, do krawędzi.

6. Czas na gotowanie naszych gołąbków

Umieść przygotowane gołąbki w garnku, zalej je bulionem i zakryj pokrywką. Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

7. Przygotuj sos

W osobnym garnku przygotuj sos. Do gołąbków użyj wywaru z mięsa, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub odrobinę świeżego koperku. Wsyp łyżkę mąki, aby sos zgęstniał, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

8. Już prawie gotowe!

Sos wlej do garnka z gołąbkami, lub polej je z wierzchu. Potrawę podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Total time
Czas całkowity 90 min
Serves
Porcja 13
Preparation
Przygotowanie 60 min
Cooking
Gotowanie 30 min
Jak Zrobić Gołąbki
 

Gołąbki z młodej kapusty

Opublikowano 07/24/2023

To wyjątkowo smaczna wersja tego tradycyjnego dania. Młoda kapusta jest bardziej delikatna i ma łagodniejszy smak, co wpływa na końcowy rezultat. Oto jak można przygotować gołąbki z młodej kapusty.

restaurantrestaurantrestaurant Średniozaawansowany
1. Ugotuj ryż

Ugotuj jedną torebkę ryżu w osolonej wodzie, odcedź ją i poczekaj, aż się ostudzi.

2. Przygotuj cebulę

Obierz cebulę i poszatkuj na drobne kawałeczki. Następnie podsmaż na jednej łyżce oleju przez kilka minut, aż się zeszkli.

3. Czas na farsz

A jak przygotować farsz do gołąbków? Włóż do miski wszystkie składniki na farsz, czyli zmielone mięso wieprzowe, ugotowany ryż, zeszkloną cebulę. Dodaj sól i pieprz według uznania. Jeśli masz ochotę, możesz też przyprawić farsz odrobiną oregano lub majeranku. Na koniec dokładnie wymieszaj składniki.

4. Przygotuj liście kapusty

Odetnij głąb z młodych liści kapusty. Następnie umieść liście w garnku z gotującą się wodą i blanszuj je przez około 2 minuty z każdej strony.

5. Czas na zawijanie gołąbków!

Umieść na liściu porcję farszu i lekko ją spłaszcz. Zawiń do wewnątrz boki liścia i zwiń ciasno gołąbki, od nerwu, do krawędzi.

6. Czas na gotowanie naszych gołąbków

Umieść przygotowane gołąbki w garnku, zalej je bulionem i zakryj pokrywką. Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

7. Przygotuj sos

W osobnym garnku przygotuj sos. Do gołąbków użyj wywaru z mięsa, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub odrobinę świeżego koperku. Wsyp łyżkę mąki, aby sos zgęstniał, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

8. Już prawie gotowe!

Sos wlej do garnka z gołąbkami, lub polej je z wierzchu. Potrawę podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Total time
Czas całkowity 90 min
Serves
Porcja 13
Preparation
Przygotowanie 60 min
Cooking
Gotowanie 30 min
Składniki
serves 13
główka młodej kapusty (powinna być duża),
0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej,
1 cebula,
1 torebka suchego ryżu,
1,5 szklanki bulionu,
0,5 l przecieru pomidorowego,
1 łyżka oleju roślinnego,
świeży koperek,
łyżka mąki,
łyżeczka soli,
odrobina pieprzu,
opcjonalnie do smaku: oregano, słodka papryka, lub majeranek.
Składniki
serves 13
główka młodej kapusty (powinna być duża),
0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej,
1 cebula,
1 torebka suchego ryżu,
1,5 szklanki bulionu,
0,5 l przecieru pomidorowego,
1 łyżka oleju roślinnego,
świeży koperek,
łyżka mąki,
łyżeczka soli,
odrobina pieprzu,
opcjonalnie do smaku: oregano, słodka papryka, lub majeranek.