Aplikacja
Jak Zrobić Gołąbki
 

Gołąbki z młodej kapusty

Opublikowano 24.07.2023

To wyjątkowo smaczna wersja tego tradycyjnego dania. Młoda kapusta jest bardziej delikatna i ma łagodniejszy smak, co wpływa na końcowy rezultat. Oto jak można przygotować gołąbki z młodej kapusty.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Ugotuj ryż

Ugotuj jedną torebkę ryżu w osolonej wodzie, odcedź ją i poczekaj, aż się ostudzi.

2. Przygotuj cebulę

Obierz cebulę i poszatkuj na drobne kawałeczki. Następnie podsmaż na jednej łyżce oleju przez kilka minut, aż się zeszkli.

3. Czas na farsz

A jak przygotować farsz do gołąbków? Włóż do miski wszystkie składniki na farsz, czyli zmielone mięso wieprzowe, ugotowany ryż, zeszkloną cebulę. Dodaj sól i pieprz według uznania. Jeśli masz ochotę, możesz też przyprawić farsz odrobiną oregano lub majeranku. Na koniec dokładnie wymieszaj składniki.

4. Przygotuj liście kapusty

Odetnij głąb z młodych liści kapusty. Następnie umieść liście w garnku z gotującą się wodą i blanszuj je przez około 2 minuty z każdej strony.

5. Czas na zawijanie gołąbków!

Umieść na liściu porcję farszu i lekko ją spłaszcz. Zawiń do wewnątrz boki liścia i zwiń ciasno gołąbki, od nerwu, do krawędzi.

6. Czas na gotowanie naszych gołąbków

Umieść przygotowane gołąbki w garnku, zalej je bulionem i zakryj pokrywką. Doprowadź potrawę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka.

7. Przygotuj sos

W osobnym garnku przygotuj sos. Do gołąbków użyj wywaru z mięsa, dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać łyżeczkę słodkiej papryki lub odrobinę świeżego koperku. Wsyp łyżkę mąki, aby sos zgęstniał, dokładnie wymieszaj i zagotuj.

8. Już prawie gotowe!

Sos wlej do garnka z gołąbkami, lub polej je z wierzchu. Potrawę podawaj z chlebem lub ziemniakami.

Czas całkowity 90 min
Porcja 13
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
Składniki
13
główka młodej kapusty (powinna być duża),
0,7 kg zmielonej łopatki wieprzowej,
1 cebula,
1 torebka suchego ryżu,
1,5 szklanki bulionu,
0,5 l przecieru pomidorowego,
1 łyżka oleju roślinnego,
świeży koperek,
łyżka mąki,
łyżeczka soli,
odrobina pieprzu,
opcjonalnie do smaku: oregano, słodka papryka, lub majeranek.