Aplikacja
Grahamka z pastą z tuńczyka i jajka
 

Grahamka z pastą z tuńczyka i jajka

Opublikowano 22.12.2023

Masz wrażenie, że każdego dnia Twoje kanapki wyglądają podobnie? Spróbuj zdrowej pasty z jajek i tuńczyka w sosie własnym Pewni Dobrego!

Ryby, takie jak tuńczyk, zawierają cenne dla zdrowia przeciwzapalne kwasy omega-3. Oprócz tego są dobrym źródłem mikroelementów. Dlatego też warto włączyć je do swojej diety.
Domowa pasta z tuńczyka i jajka jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wzbogaca Twój jadłospis o pełnowartościowe białko i żelazo. To świetny zamiennik dla klasycznych wędlin lub sera.

Pasta z tuńczyka i jajek najlepiej smakuje podana z chrupiącą bułką grahamką Pewni Dobrego. Przygotuj już teraz pyszną pastę do kanapek na odżywcze śniadanie lub kolacje.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Ugotuj jaja

Jajaumyj pod bieżącą wodą. Przygotuj mały garnek i wlej do niego około 1 litr wody. Naczynie postaw na kuchenkę, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Ostrożnie, dużą łyżką włóż jajka do wrzątku. Gotuj je przez 12 minut. Po tym czasie zestaw garnek z gazu, wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

2. Przygotuj składniki

Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Czarne oliwki przekrój na pół. Czerwoną cebulę obierz ze skórki. Szczypiorek, cebulę, obranę jajka i ogórka kiszonego pokrój w drobną kostkę. W trakcie krojenia cebuli co jakiś czas płucz nóż pod zimną wodą. Dzięki temu zapobiegniesz łzawieniu oczu.

3. Rozgnieć tuńczyka

Tuńczyk w sosie własnym Pewni Dobrego przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na drobne kawałki.

4. Wymieszaj

Do miski z tuńczykiem dodaj posiekany szczypiorek, cebulę, jajka, ogórka kiszonego i oliwki. W tej paście bardzo ważny dla podbicia smaku jest dodatek sosów. Paprykowa pasta ajvar nadaje lekko słodkawy aromat, musztarda ostrość, sos sojowy podkreśla smak ryby, a majonez nadaje kremowej konsystencji. Dodaj odmierzone na łyżce sosy oraz sól i czarny pieprz. Całość mieszaj do momentu połączenia się składników.

5. Podaj danie

Pasta z tuńczyka najczęściej podawana jest z pieczywem. Wybieraj produkty dobrej jakości, takie jak bułka grahamka Pewni Dobrego. To zdrowa propozycja, która zawiera błonnik pokarmowy, regulujący apetyt i poprawiający trawienie.

Pastę możesz podać na kilka innych sposobów. W połączeniu z makaronem i ulubionymi warzywami może być propozycją na lunch. Wykorzystaj ją jako farsz do naleśników lub krokietów. Połącz z ziemniakami i zaserwuj na obiad. Możesz podać ją też na przekąskę dla gości.

Pasta do chleba z tuńczyka i jajek to danie odpowiednie dla osób na diecie śródziemnomorskiej, DASH oraz o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli zmienisz pieczywo na bezglutenowe, przepis może być też odpowiedni dla osób unikających glutenu w swojej diecie.
Smacznego!

Czas całkowity 25 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
 

Grahamka z pastą z tuńczyka i jajka

Opublikowano 22.12.2023

Masz wrażenie, że każdego dnia Twoje kanapki wyglądają podobnie? Spróbuj zdrowej pasty z jajek i tuńczyka w sosie własnym Pewni Dobrego!

Ryby, takie jak tuńczyk, zawierają cenne dla zdrowia przeciwzapalne kwasy omega-3. Oprócz tego są dobrym źródłem mikroelementów. Dlatego też warto włączyć je do swojej diety.
Domowa pasta z tuńczyka i jajka jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wzbogaca Twój jadłospis o pełnowartościowe białko i żelazo. To świetny zamiennik dla klasycznych wędlin lub sera.

Pasta z tuńczyka i jajek najlepiej smakuje podana z chrupiącą bułką grahamką Pewni Dobrego. Przygotuj już teraz pyszną pastę do kanapek na odżywcze śniadanie lub kolacje.

1. Ugotuj jaja

Jajaumyj pod bieżącą wodą. Przygotuj mały garnek i wlej do niego około 1 litr wody. Naczynie postaw na kuchenkę, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Ostrożnie, dużą łyżką włóż jajka do wrzątku. Gotuj je przez 12 minut. Po tym czasie zestaw garnek z gazu, wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

2. Przygotuj składniki

Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Czarne oliwki przekrój na pół. Czerwoną cebulę obierz ze skórki. Szczypiorek, cebulę, obranę jajka i ogórka kiszonego pokrój w drobną kostkę. W trakcie krojenia cebuli co jakiś czas płucz nóż pod zimną wodą. Dzięki temu zapobiegniesz łzawieniu oczu.

3. Rozgnieć tuńczyka

Tuńczyk w sosie własnym Pewni Dobrego przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na drobne kawałki.

4. Wymieszaj

Do miski z tuńczykiem dodaj posiekany szczypiorek, cebulę, jajka, ogórka kiszonego i oliwki. W tej paście bardzo ważny dla podbicia smaku jest dodatek sosów. Paprykowa pasta ajvar nadaje lekko słodkawy aromat, musztarda ostrość, sos sojowy podkreśla smak ryby, a majonez nadaje kremowej konsystencji. Dodaj odmierzone na łyżce sosy oraz sól i czarny pieprz. Całość mieszaj do momentu połączenia się składników.

5. Podaj danie

Pasta z tuńczyka najczęściej podawana jest z pieczywem. Wybieraj produkty dobrej jakości, takie jak bułka grahamka Pewni Dobrego. To zdrowa propozycja, która zawiera błonnik pokarmowy, regulujący apetyt i poprawiający trawienie.

Pastę możesz podać na kilka innych sposobów. W połączeniu z makaronem i ulubionymi warzywami może być propozycją na lunch. Wykorzystaj ją jako farsz do naleśników lub krokietów. Połącz z ziemniakami i zaserwuj na obiad. Możesz podać ją też na przekąskę dla gości.

Pasta do chleba z tuńczyka i jajek to danie odpowiednie dla osób na diecie śródziemnomorskiej, DASH oraz o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli zmienisz pieczywo na bezglutenowe, przepis może być też odpowiedni dla osób unikających glutenu w swojej diecie.
Smacznego!

Czas całkowity 25 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Składniki
1 tuńczyk w sosie własnym Pewni Dobrego,
3 jajka Pewni Dobrego
2 łyżki pasty ajvar marki Auchan
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
1 pęczek szczypiorku
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
2 bułki grahamki Pewni Dobrego
1 ogórek kiszony
½ cebuli czerwonej
3 łyżki czarnych oliwek
Składniki
2
1 tuńczyk w sosie własnym Pewni Dobrego,
3 jajka Pewni Dobrego
2 łyżki pasty ajvar marki Auchan
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
1 pęczek szczypiorku
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
2 bułki grahamki Pewni Dobrego
1 ogórek kiszony
½ cebuli czerwonej
3 łyżki czarnych oliwek