Grahamka z pastą z tuńczyka i jajka
Opublikowano 22.12.2023Masz wrażenie, że każdego dnia Twoje kanapki wyglądają podobnie? Spróbuj zdrowej pasty z jajek i tuńczyka w sosie własnym Pewni Dobrego!
Ryby, takie jak tuńczyk, zawierają cenne dla zdrowia kwasy omega-3. Oprócz tego są dobrym źródłem mikroelementów. Dlatego też warto włączyć je do swojej diety.
Domowa pasta z tuńczyka i jajka jest niezwykle prosta w przygotowaniu i wzbogaca Twój jadłospis o pełnowartościowe białko i żelazo. To świetny zamiennik dla klasycznych wędlin lub sera.
Pasta z tuńczyka i jajek najlepiej smakuje podana z chrupiącą bułką grahamką Pewni Dobrego. Przygotuj już teraz pyszną pastę do kanapek na odżywcze śniadanie lub kolacje.
Jajka umyj pod bieżącą wodą. Przygotuj mały garnek i wlej do niego około 1 litr wody. Naczynie postaw na kuchenkę, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia. Ostrożnie, dużą łyżką włóż jajka do wrzątku. Gotuj je przez 12 minut. Po tym czasie zestaw garnek z gazu, wylej wrzątek i zalej jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Przygotuj deskę do krojenia i ostry nóż. Czarne oliwki przekrój na pół. Czerwoną cebulę obierz ze skórki. Szczypiorek, cebulę, obranę jajka i ogórka kiszonego pokrój w drobną kostkę. W trakcie krojenia cebuli co jakiś czas płucz nóż pod zimną wodą. Dzięki temu zapobiegniesz łzawieniu oczu.
Tuńczyk w sosie własnym Pewni Dobrego przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem na drobne kawałki.
Do miski z tuńczykiem dodaj posiekany szczypiorek, cebulę, jajka, ogórka kiszonego i oliwki. W tej paście bardzo ważny dla podbicia smaku jest dodatek sosów. Paprykowa pasta ajvar nadaje lekko słodkawy aromat, musztarda ostrość, sos sojowy podkreśla smak ryby, a majonez nadaje kremowej konsystencji. Dodaj odmierzone na łyżce sosy oraz sól i czarny pieprz. Całość mieszaj do momentu połączenia się składników.
Pasta z tuńczyka najczęściej podawana jest z pieczywem. Wybieraj produkty dobrej jakości, takie jak bułka grahamka Pewni Dobrego.
Pastę możesz podać na kilka innych sposobów. W połączeniu z makaronem i ulubionymi warzywami może być propozycją na lunch. Wykorzystaj ją jako farsz do naleśników lub krokietów. Połącz z ziemniakami i zaserwuj na obiad. Możesz podać ją też na przekąskę dla gości.
Pasta do chleba z tuńczyka i jajek to danie odpowiednie dla osób na diecie śródziemnomorskiej, DASH oraz o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli zmienisz pieczywo na bezglutenowe, przepis może być też odpowiedni dla osób unikających glutenu w swojej diecie.
Smacznego!