W niewielkim naczyniu podgrzej wodę i dodaj do niej cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia. Jeśli wolisz mniej słodką opcję, zmniejsz ilość cukru. Możesz też zastąpić go słodzikiem.
Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia. W tym czasie wyciśnij sok z owoców.
Wymieszaj sok z syropem cukrowym. Jeżeli mieszanka jest za mało słodka, możesz dodać 1 łyżkę miodu.
Przelej całość do płaskiego naczynia lub formy (np. blaszanej lub szklanej), tak aby płyn miał około 1–2 cm głębokości.
Umieść naczynie w zamrażalniku na około 2 godziny.
Co około 30 minut wyjmuj naczynie z zamrażalnika i pocieraj powstającą granitę za pomocą widelca, tworząc kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność, aż cała granita będzie miała lekką, kruszoną konsystencję.
Przelej granitę do niewielkich szklaneczek, udekoruj ulubionymi owocami lub listkami mięty. Podawaj z brioche lub maślaną bułeczką.