Aplikacja
Granita
 

Granita – rozpocznij z nią dzień!

Opublikowano 11.08.2023

Granita to sycylijski przysmak, który gasi pragnienie i chłodzi w upalne dni. Rozpocznij swój dzień od słodkiej przekąski, by nabrał smaku! Sprawdź nasz przepis na orzeźwiającą granitę, idealną na letnie śniadanie w stylu włoskim!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Połącz wodę z cukrem

W niewielkim naczyniu podgrzej wodę i dodaj do niej cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia. Jeśli wolisz mniej słodką opcję, zmniejsz ilość cukru. Możesz też zastąpić go słodzikiem.

2. Przygotuj sok z owoców

Odstaw syrop cukrowy do ostygnięcia. W tym czasie wyciśnij sok z owoców.

3. Połącz sok i syrop cukrowy

Wymieszaj sok z syropem cukrowym. Jeżeli mieszanka jest za mało słodka, możesz dodać 1 łyżkę miodu.

4. Przelej do formy

Przelej całość do płaskiego naczynia lub formy (np. blaszanej lub szklanej), tak aby płyn miał około 1–2 cm głębokości.

5. Czas na ochłodzenie

Umieść naczynie w zamrażalniku na około 2 godziny.

6. Kolejne kroki

Co około 30 minut wyjmuj naczynie z zamrażalnika i pocieraj powstającą granitę za pomocą widelca, tworząc kryształki lodu. Powtarzaj tę czynność, aż cała granita będzie miała lekką, kruszoną konsystencję.

7. Smacznego!

Przelej granitę do niewielkich szklaneczek, udekoruj ulubionymi owocami lub listkami mięty. Podawaj z brioche lub maślaną bułeczką.

Czas całkowity 140 min
Porcja 4
Przygotowanie 135 min
Gotowanie 5 min
Składniki
4
250 ml soku owocowego, np. z pomarańczy, cytryny czy arbuza
100 ml wody
60 g cukru
1 łyżka miodu (opcjonalnie, do smaku)
Opcjonalne dodatki do smaku: mięta, limonka, maliny, truskawki