Granita owocowa
Opublikowano 11.05.2023Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.
Do rondelka wlej szklankę wody i wsyp szklankę cukru, podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Pamiętaj, aby w trakcie gotowania nie mieszać płynu. Gdy mieszanina się zagotuje, pozostaw ją na ogniu jeszcze ok. 5 minut, a potem zdejmij do ostudzenia.
Owoce razem z cukrem waniliowym i powstałym syropem cukrowym zmiksuj na jednolitą masę i przelej do dużego płaskiego pojemnika.
Wstaw do zamrażarki i co ok. 30 minut widelcem zdrapuj zmarzniętą masę ze ścianek naczynia. Ostatecznie powinna powstać granita, strukturą przypominająca kaszę.
Granitę można podawać w szklaneczkach ze świeżymi malinami i miętą.