Aplikacja
Grecka mrożona kawa frappe
 

Grecka mrożona kawa frappe

Opublikowano 03.07.2023

Dimitris Vakondios, pracownik firmy Nestlé, wynalazł pyszny napój kawowy podczas Międzynarodowych Targów w Salonikach w 1957. Podczas przerwy Vakondios chciał wypić swoje zwykłą kawę rozpuszczalną, ale nie znalazł gorącej wody, dlatego wymieszał kawę z zimną wodą w shakerze, i tak oto narodziło się Frappe. Kawa Frappe przyjęła swoją oficjalną nazwę i stała się narodowym napojem współczesnej Grecji około 1979 roku. Choć słowo frappe pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego „wstrząśnięty” lub „wymieszany”. Grecki napój nie ma nic wspólnego z francuskim schłodzonym napojem produkowanym w szejkerze, który zawiera mleko lub sok owocowy zamiast kawy.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Zaparz kawę i przygotuj mleko

Zaparz kawę i schłodź ją. Włóż do blendera mleko, cukier brązowy i esencję waniliową.

2. Wrzuć wszystkie składniki do blendera

Dodaj schłodzoną kawę do blendera, a następnie zalej wszystko kostkami lodu. Aby dobrze odmierzyć ilość lodu, użyj wagi – około 120 gram lodu zapewnia idealną konsystencję i smak.

3. Blenduj

Zaczynając od małych obrotów, blenduj składniki, stopniowo zwiększając prędkość blendowania, tak aby wszystkie składniki połączyły się z rozkruszonym lodem.

4. Podaj w wysokiej szklance

Przelej napój frappe do filiżanki i jeżeli masz ochotę, dodaj bitej śmietany na górę. Podawaj od razu i ciesz się pyszną kawą frappe!

Możesz również dodać inne ulubione składniki do swojej kawy frappe, takie jak syropy smakowe, czekolada czy odrobina likieru. Dzięki temu stworzysz swoją unikalną i własną wersję tego zimnego napoju.

Czas całkowity 10 min
Porcja 1
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 5 min
Składniki
1
1 filiżanka kawy (30 ml espresso lub ¼ kawy macerowanej na zimno lub rozpuszczalnej)
120 ml mleka 3,2% lub 2%
1 łyżeczka cukru brązowego
1 ml esencji waniliowej
kostki lodu - zależnie od podawanego naczynia, około 120 gram na jedną szklankę
bita śmietana (opcjonalnie)