Aplikacja
pomysl na grilla przepisy
 

Grillowane steki z kalafiora inspirowane kuchnią tajską

Opublikowano 22.05.2023

Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Rozgrzej grill.
2. Przygotowanie kalafiora

Połóż kalafior łodygą do dołu na desce do krojenia i pokrój w „steki” o grubości ok. 2 cm. Natrzyj całość oliwą z oliwek i dopraw z obu stron solą i pieprzem.

3. Grillowanie

Grilluj kalafior po 8 minut z każdej strony, pod przykryciem, aż będzie zarumieniony i miękki.

4. Marynata

W międzyczasie w małej misce wymieszaj kolendrę, szalotkę, czosnek, brązowy cukier, sos sojowy, paprykę oraz sok i skórkę z limonki.

5. Serwowanie

Przełóż grillowany kalafior na półmisek, polej sosem i posyp orzeszkami ziemnymi.

Czas całkowity 25 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
1
kalafior - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
brązowy cukier - 1 łyżeczka
papryka w proszku
limonka - 1 sztuka
szalotka - 1 sztuka
orzeszki ziemne - 1 garść
kolendra - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz