Grillowane steki z kalafiora inspirowane kuchnią tajską
Opublikowano 22.05.20231. Rozgrzej grill.
2. Przygotowanie kalafiora
Połóż kalafior łodygą do dołu na desce do krojenia i pokrój w „steki” o grubości ok. 2 cm. Natrzyj całość oliwą z oliwek i dopraw z obu stron solą i pieprzem.
3. Grillowanie
Grilluj kalafior po 8 minut z każdej strony, pod przykryciem, aż będzie zarumieniony i miękki.
4. Marynata
W międzyczasie w małej misce wymieszaj kolendrę, szalotkę, czosnek, brązowy cukier, sos sojowy, paprykę oraz sok i skórkę z limonki.
5. Serwowanie
Przełóż grillowany kalafior na półmisek, polej sosem i posyp orzeszkami ziemnymi.
Czas całkowity 25 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
1
kalafior - 1 sztuka
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
brązowy cukier - 1 łyżeczka
papryka w proszku
limonka - 1 sztuka
szalotka - 1 sztuka
orzeszki ziemne - 1 garść
kolendra - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz