Aplikacja
grillowane szparagi
 

Grillowane szparagi z pesto z rukoli

Opublikowano 16.05.2023

Grillowane szparagi to pyszna i chrupiąca przekąska nie tylko na grilla. Szparagi to warzywo sezonowe, które zachwyca nie tylko wegetarian. A z dodatkiem pesto z rukoli tworzą idealny balans smakowy. Poznaj przepis na grillowane szparagi, przekąskę z grilla, która oczaruje Twoich bliskich!

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Czas szparagów!

Szparagi umyj i dokładnie osusz.

2. Pesto z rukoli

Do blendera włóż liście rukoli, starty parmezan, prażone orzechy, posiekany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.

3. Dodaj oliwę z oliwek!

W trakcie blendowania stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.

4. Blendowanie!

Blenduj do chwili, gdy wszystkie składniki połączą się w gładką pastę.

5. Grillowanie

Grilluj szparagi na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając, aż staną się miękkie i przyrumienione.

6. Podawaj tak jak lubisz!

Zdejmij szparagi z grilla, posmaruj pesto z rukoli i posyp startym parmezanem.

Czas całkowity 25 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 9 min
Składniki
2
Składniki:
pęczek szparagów,
pesto z rukoli,
parmezan.
Składniki na pesto z rukoli:
2 szklanki liści rukoli,
0,5 szklanki startego parmezanu,
0,5 szklanki prażonych orzechów piniowych lub nerkowców,
2 ząbki czosnku,
0,5 szklanki oliwy z oliwek,
przyprawy: sól i pieprz do smaku.