Grillowane szparagi z pesto z rukoli
Opublikowano 16.05.2023Grillowane szparagi to pyszna i chrupiąca przekąska nie tylko na grilla. Szparagi to warzywo sezonowe, które zachwyca nie tylko wegetarian. A z dodatkiem pesto z rukoli tworzą idealny balans smakowy. Poznaj przepis na grillowane szparagi, przekąskę z grilla, która oczaruje Twoich bliskich!
Szparagi umyj i dokładnie osusz.
Do blendera włóż liście rukoli, starty parmezan, prażone orzechy, posiekany czosnek oraz szczyptę soli i pieprzu.
W trakcie blendowania stopniowo dolewaj oliwę z oliwek.
Blenduj do chwili, gdy wszystkie składniki połączą się w gładką pastę.
Grilluj szparagi na rozgrzanym grillu przez około 10 minut, co jakiś czas je obracając, aż staną się miękkie i przyrumienione.
Zdejmij szparagi z grilla, posmaruj pesto z rukoli i posyp startym parmezanem.