Aplikacja
Szparagi Z Grilla
 

Grillowane szparagi z sosem tahini i migdałami

Opublikowano 06.06.2023

Kiedy nadejdzie sezon na szparagi, warto w pełni wykorzystać ich delikatny, ale wyrazisty smak, a grillowanie jest jednym z najlepszych sposobów na to. Grillowane szparagi z sosem tahini i migdałami to propozycja, która łączy w sobie prostotę i elegancję – delikatnie karmelizowane szparagi, kremowy sos tahini z nutą orientu i chrupiące migdały to kombinacja, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika oryginalnych smaków. Przygotuj się na prawdziwe święto dla podniebienia, które możesz zorganizować w swoim ogrodzie!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Na początek...

Rozgrzej grill.

2. Przygotuj szparagi

Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki.

3. Dodaj przyprawy

Posyp szparagi solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek.

4. Grillowanie

Grilluj szparagi około 5 minut z każdej strony, aż będą lekko chrupiące.

5. Czas na migały

W międzyczasie upraż migdały na suchej patelni przez około 3 minuty, aż zaczną pachnieć i lekko się zarumienią

6. Przygotuj sos

W małej miseczce wymieszaj tahini, sok z cytryny i posiekany czosnek.

7. Smacznego!

Podawaj grillowane szparagi polane sosem tahini i posypane prażonymi migdałami.

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
500 g zielonych szparagów
2 łyżki oleju roślinnego (np. oliwy z oliwek)
sól i pieprz do smaku
100 g migdałów
3 łyżki tahini
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku, drobno posiekane