Grillowane szparagi zawijane w boczku
Opublikowano 06.06.2023Grillowane szparagi zawijane w boczku to klasyczne danie, które stanowi kwintesencję prostoty i smaku. Szparagi z grilla zostają owinięte w smażony boczek, dodając warstwę pikantnej, dymnej słoności. To danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i samą prezentacją, jest doskonałym dodatkiem do letniego grilla czy kolacji na świeżym powietrzu. Przygotuj się na odkrycie niepowtarzalnej kombinacji smaków, która przeniesie twoje kubki smakowe w niezwykłą podróż kulinarnej przyjemności.
Rozgrzej grill.
Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końcówki.
Osusz szparagi i posyp solą oraz pieprzem.
Zawiń każdego szparaga w plaster boczku, starając się zachować jak najmniejszą odległość między kolejnymi warstwami.
Posmaruj grill olejem roślinnym i ułóż zawijasy na ruszcie.
Grilluj szparagi zawijane w boczku przez około 5 minut z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.
Szparagi w boczku na grilla podawaj gorące jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.