Aplikacja
pomysl na dania z grilla
 

Grillowane ziemniaczki

Opublikowano 22.05.2023

Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Rozgrzej grill.
2. Przygotowanie ziemniaków

Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.

3. Gotowanie ziemniaków

Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.

4. Przygotowanie do grillowania

Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.

5. Serwowanie

Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
ziemniaki - 4 duże sztuki
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
starty żółty ser - 1 szklanka
kwaśna śmietana - 4 łyżki
posiekany szczypiorek
boczek - 4 plasterki (opcjonalnie)