Grillowane ziemniaczki
Opublikowano 22.05.20231. Rozgrzej grill.
2. Przygotowanie ziemniaków
Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.
3. Gotowanie ziemniaków
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.
4. Przygotowanie do grillowania
Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.
5. Serwowanie
Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.
Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
ziemniaki - 4 duże sztuki
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
starty żółty ser - 1 szklanka
kwaśna śmietana - 4 łyżki
posiekany szczypiorek
boczek - 4 plasterki (opcjonalnie)