Grillowane ziemniaczki
Opublikowano 22.05.2023Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.
Dokładnie umyj ziemniaki i nakłuj widelcem ze wszystkich stron.
Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej ziemniaki na ok. 8 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie natrzyj skórki olejem i dopraw solą.
Zawiń każdego ziemniaka osobno w folię aluminiową. Kilkakrotnie przekłuj folię widelcem, a następnie ułóż na grillu. Zamknij grill i piecz od 45 minut do 1 godziny, aż będzie można łatwo wbić widelec przez folię w środek ziemniaka.
Ściągnij ziemniaki z grilla i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia. Otwórz paczki i wykonaj pionowe nacięcia na wierzchu każdego ziemniaka. Za pomocą łyżki poszerz wgłębienie. Posyp serem i innymi wybranymi dodatkami, a następnie podawaj.