Grzanki z krewetkami i rukolą
Opublikowano 30.04.2022Gotowi na wyjątkowe doświadczenie kulinarne? Grzanki z krewetkami i rukolą to idealne danie na lekką kolację, przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi czy wykwintny dodatek na przyjęcie. Wypróbuj nasz przepis już teraz i delektuj się smakami, które doskonale współgrają w tej wyjątkowej kompozycji.
1. Przygotuj sos
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą extra vergine. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
2. Przygotuj grzanki
Bagietkę posmaruj uzyskanym sosem i ułóż na niej rukolę.
3. Usmaż krewetki i dokończ grzanki
Obrane krewetki bez ogonków usmaż na maśle, dopraw solą i pieprzem, ułóż na rukoli, skrop sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem.
Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
Składniki
4
Bagietka - 1/3 sztuki
Gęsty jogurt typu greckiego - 2 łyżki
Czosnek - 1 mały ząbek
Pestki słonecznika - 1/4 szklanki
Oliwa extra vergine - 1 mała łyżeczka
Rukola
Krewetki królewskie - 5 sztuk
Miód - 3 łyżki
Sok z cytryny - 1 łyżka
Posiekany szczypiorek - 1 łyżka
Świeżo mielony pieprz
Sól