Aplikacja
Grzyby Solone
 

Grzyby solone do słoików na zimę

Opublikowano 28.09.2023

Zima to czas, kiedy często wracamy myślami do ciepłych dni spędzonych wśród lasów, zbierając świeże grzyby. Dzięki naszemu przepisowi, możesz cieszyć się smakiem leśnych skarbów przez cały rok! Dowiedz się, jak przygotować grzyby do słoików tak, aby były pyszne, aromatyczne i zachowały wszystkie wartości odżywcze. Prosty krok po kroku przewodnik dla każdego, kto pragnie przenieść letnią atmosferę do swojej zimowej kuchni. Do dzieła!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Oczyść grzyby

Oczyść grzyby i podgotuj je wstępnie przez ok. 10-15 minut. Odcedź i wystudź.

2. Przygotuj czosnek

W międzyczasie obierz i pokrój ząbki czosnku w plasterki. Część z nich możesz zmiażdżyć, by wydobyć więcej aromatu.

3. Przyprawy do słoika

Na dnie wyparzonego naczynia (słoika lub kamionki) ułóż 2 gałązki rozmarynu, a na nich kapelusze grzybów. Przysyp kilkoma kulkami ziela angielskiego i porcją czosnku. Posyp grzyby 1 łyżką soli i ponownie przykryj rozmarynem.

4. Przekładanie warstwami

Powtórz całą czynność (kolejne warstwy grzybów i przypraw). Ostatnią warstwę powinny stanowić kapelusze i reszta soli. Dociąż talerzykiem i dużym kamieniem (najlepiej wyparzonym wcześniej). Umieść w chłodnym miejscu, najlepiej w temp. ok. 5 st. C, ale może być też piwnica lub garaż.

Odstaw na 1-2 dni

Zasolone grzyby szybko złapią sól i puszczą sok. Powinny być stale przykryte sokiem talerzykiem i polnym kamieniem. Jeśli po 1-2 dniach soku będzie mało, dolej nieco osolonej wody. Powinna całkowicie zakryć grzyby. Sprawdzaj w międzyczasie, czy na wierzchu nie pojawiła się pleśń. Wysoka koncentracja soli uniemożliwi jej rozwój, ale należy ją szybko usunąć, a brzegi naczynia natrzeć solą i w razie potrzeby dolać solanki.

Czas całkowity 2880 min
Porcja 1
Przygotowanie 60 min
Gotowanie -
Składniki
1
2 kg kapeluszy wybranych grzybów (polecamy podgrzybki lub maślaki)
300-400 g soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)
1 główka czosnku
Opcjonalnie: 1 pęczek suszonego tymianku lub kilka gałązek suszonego rozmarynu oraz 20-30 kulek ziela angielskiego (można pominąć, jeśli zależy Ci na grzybach uniwersalnych, do każdego dania).