Aplikacja
Prosty Gulasz Wołowy
 

Gulasz wołowy – przepis podstawowy

Opublikowano 09.10.2023

W tym artykule podzielimy się sprawdzonym przepisem, który zabierze Cię w kulinarną podróż do serca Europy Środkowej. Dowiedz się, jakie składniki i techniki gwarantują mięso pełne smaku i aksamitną konsystencję sosu. Idealne danie na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Zapraszamy do gotowania!

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Przygotuj mięso

Mięso osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w plastry, a potem w niewielkie kawałki. Nagrzej dużą patelnię z olejem.

Usmaż mięso

Gdy olej się nagrzeje, wyłóż mięso. Smaż je na dużym ogniu przez kilka minut. Pozwól, by wołowina się zarumieniła. Gdy będzie gotowe, przełóż je do garnka.

Duś mięso

Do garnka z mięsem dodaj bulion. Wsyp słodką paprykę, ostrą paprykę, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na małym ogniu.

Przygotuj warzywa

Na pozostałym po przygotowaniu mięsa tłuszczu podsmaż drobno pokrojony czosnek, cebulę, marchew i paprykę. Dodaj również drobno pokrojoną paprykę. Smaż wszystko, aż warzywa zmiękną i się zarumienią.

Dorzuć warzywa do mięsa

Gdy mięso w garnku trochę zmięknie, dodaj podsmażone warzywa z patelni. Wymieszaj, przykryj i zostaw na około godzinę. Składniki powinny być idealnie miękkie.

Prawie gotowe

Sprawdź smak gulaszu. Jeśli jest za mało aromatyczny, dodaj sól, pieprz i paprykę. Serwuj z ugotowanymi ziemniakami, chlebem lub kluskami śląskimi.

Wskazówka: Jeśli chcesz zagęścić gulasz, rozpuść łyżkę mąki pszennej w wodzie i wmieszaj do potrawy. Gotuj jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Wskazówka 2: Jak zrobić gulasz wołowy, żeby był miękki? Nie skracaj czasu gotowania. Mięso powinno się dusić przez 1,5 godziny lub nawet dużej.

Czas całkowity 120 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
Składniki
4
800 g mięsa na gulasz Auchan
2 szklanki bulionu
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju do smażenia
szczypta soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
pół łyżeczki pieprzu
3 listki laurowe