Gulasz z karkówki wieprzowej
Opublikowano 09.11.2023Jeśli lubisz mięsne dania z bogatym sosem, to gulasz z karkówki wieprzowej jest dla ciebie idealny. To proste i smaczne danie, które przygotujesz w jednym garnku. Karkówka wieprzowa jest miękkim i soczystym mięsem, które doskonale komponuje się z warzywami i przyprawami. Gulasz z karkówki wieprzowej to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Rozgrzej olej na dużej patelni lub w garnku na dużym ogniu. Smaż mięso partiami, po ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie dobrze zrumienione. Przełóż mięso na talerz i odstaw na bok.
Zmniejsz ogień i dorzuć na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż, mieszając, przez ok. 10 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się brązowić. Dodaj wyciśnięty czosnek i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
Dodaj do patelni pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i żółtą. Smaż, mieszając, przez ok. 10 minut, aż papryka zmięknie i zacznie się brązowić.
Dodaj pokrojone pomidory, bulion, paprykę słodką, paprykę ostrą, kumin i oregano. Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wrzuć pokrojone wcześniej mięso. Przykryj patelnię lub garnek i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje.
Posyp gulasz z wieprzowiny posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!