Aplikacja
Hiszpański chłodnik gazpacho
 

Hiszpański chłodnik gazpacho

Opublikowano 18.04.2024

Szukasz letniego, orzeźwiającego przepisu? Hiszpański chłodnik to idealna propozycja na ciepłe dni! Tą tradycyjną zupę przygotujesz głównie z pomidorów, papryki i ogórka.
Odkryj tajniki kuchni hiszpańskiej i przygotuj ten śródziemnomorski rarytas we własnym domu. Sprawdź, jak zrobić gazpacho!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Namocz chleb

Przygotuj kawałek chleba – najlepiej bez skórki. Alternatywą jest bagietka. Odkrój grubszą kromkę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Włóż do niewielkiego naczynia i zalej wodą. Odstaw na ok. 10 minut. W międzyczasie możesz dokładnie umyć warzywa.

2. Obierz i pokrój warzywa

Obierz ogórki i pomidory, które możesz wcześniej sparzyć wrzątkiem. Pokrój wszystkie warzywa, pozbywając się dodatkowo nadmiaru pestek. Możesz posiekać też czosnek.

3. Zblenduj składniki

Pokrojone warzywa i namoczony chleb wrzuć do blendera lub robota kuchennego. Dodaj oliwę z oliwek i ocet. Zblenduj wszystko na gładką konsystencję. Dopraw całość solą i pieprzem, a jeśli trzeba, dolej odrobinę wody, aby zupa nie była zbyt gęsta.

4. Schowaj gazpacho do lodówki

Przelej warzywną zupę do wybranego naczynia i wstaw ją do lodówki na ok. 1,5 godziny. W tym czasie smaki dobrze się połączą, a gazpacho stanie się odpowiednio chłodne.

5. Podaj gazpacho

Schłodzoną zupę podaj w miseczkach. Całość możesz ozdobić listkami aromatycznej bazylii.

W niektórych regionach Hiszpanii do gazpacho dodaje się też migdały lub jajko ugotowane na twardo i szynkę typu jamón serrano. Dzięki takim składnikom zupa staje się bardziej sycąca. Z kolei głębszego smaku nadaje grillowany bakłażan i cukinia.

Smacznego!

Czas całkowity 110 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
Składniki
4
6-8 dużych pomidorów
1 czerwona papryka
1-2 ogórki gruntowe
kawałek chleba
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz do smaku
świeże liście bazylii