Hiszpański chłodnik gazpacho
Opublikowano 18.04.2024Szukasz letniego, orzeźwiającego przepisu? Hiszpański chłodnik to idealna propozycja na ciepłe dni! Tą tradycyjną zupę przygotujesz głównie z pomidorów, papryki i ogórka.
Odkryj tajniki kuchni hiszpańskiej i przygotuj ten śródziemnomorski rarytas we własnym domu. Sprawdź, jak zrobić gazpacho!
Przygotuj kawałek chleba – najlepiej bez skórki. Alternatywą jest bagietka. Odkrój grubszą kromkę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Włóż do niewielkiego naczynia i zalej wodą. Odstaw na ok. 10 minut. W międzyczasie możesz dokładnie umyć warzywa.
Pokrojone warzywa i namoczony chleb wrzuć do blendera lub robota kuchennego. Dodaj oliwę z oliwek i ocet. Zblenduj wszystko na gładką konsystencję. Dopraw całość solą i pieprzem, a jeśli trzeba, dolej odrobinę wody, aby zupa nie była zbyt gęsta.
Przelej warzywną zupę do wybranego naczynia i wstaw ją do lodówki na ok. 1,5 godziny. W tym czasie smaki dobrze się połączą, a gazpacho stanie się odpowiednio chłodne.
Schłodzoną zupę podaj w miseczkach. Całość możesz ozdobić listkami aromatycznej bazylii.
W niektórych regionach Hiszpanii do gazpacho dodaje się też migdały lub jajko ugotowane na twardo i szynkę typu jamón serrano. Dzięki takim składnikom zupa staje się bardziej sycąca. Z kolei głębszego smaku nadaje grillowany bakłażan i cukinia.
Smacznego!