Aplikacja
Hiszpańskie ciasto bez mąki
 

Hiszpańskie ciasto bez mąki

Opublikowano 19.01.2022

Soczysty, mięciutki i owocowy deser i to bez mąki pszennej? Brzmi jak przepis na zdrową przekąskę! Nasze hiszpańskie ciasto z pomarańczami jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również tak smaczne, że nie da się obok niego przejść obojętnie. Soczystość i kwasek pomarańczy, słodkość cukru trzcinowego i nietuzinkowy smak migdałów. Nic dodać, nic ująć – pieczemy!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy masę na ciasto

Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy oliwę z oliwek, dosypujemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

2. Układamy pomarańcze

W wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy obrane i pokrojone pomarańcze. Całość zalewamy masą na ciasto.

3. Pieczemy

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Po wystudzeniu wypiek gotowy jest do podania.

Patent #zerowaste

Skórkę z pomarańczy drobno kroimy, hartujemy wrzątkiem i odsączamy. Następnie zalewamy syropem cukrowym i gotujemy do momentu, aż kwadraciki będą szkliste. Tak właśnie powstanie kandyzowana skórka pomarańczy – idealny dodatek do deserów i wypieków.

#przepisnazdrowie #ciastobezmąki #wypieki #ciasto #hiszpańskideser

Czas całkowity 65 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Cukier trzcinowy – 1,5 szklanki
Migdały – 200 g (zmielone)
Oliwa z oliwek – 125 ml
Jajka – 6 sztuk
Proszek do pieczenia – 1 łyżka
Pomarańcze – 2-3 sztuki