Hiszpańskie ciasto bez mąki
Opublikowano 19.01.2022Soczysty, mięciutki i owocowy deser i to bez mąki pszennej? Brzmi jak przepis na zdrową przekąskę! Nasze hiszpańskie ciasto z pomarańczami jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również tak smaczne, że nie da się obok niego przejść obojętnie. Soczystość i kwasek pomarańczy, słodkość cukru trzcinowego i nietuzinkowy smak migdałów. Nic dodać, nic ująć – pieczemy!
Do miski wbijamy jajka i dosypujemy cukier. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy oliwę z oliwek, dosypujemy mąkę migdałową, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
W wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy obrane i pokrojone pomarańcze. Całość zalewamy masą na ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Po wystudzeniu wypiek gotowy jest do podania.
Skórkę z pomarańczy drobno kroimy, hartujemy wrzątkiem i odsączamy. Następnie zalewamy syropem cukrowym i gotujemy do momentu, aż kwadraciki będą szkliste. Tak właśnie powstanie kandyzowana skórka pomarańczy – idealny dodatek do deserów i wypieków.
#przepisnazdrowie #ciastobezmąki #wypieki #ciasto #hiszpańskideser