Aplikacja
Idealne Ciasto Na Pierogi
 

Idealne ciasto na pierogi

Opublikowano 27.07.2023

Pierogi kochają wszyscy, ale mało kto decyduje się na ich samodzielne lepienie. Wielu osobom typowy przepis na ciasto do pierogów wydaje się zbyt skomplikowany. Wcale nie musi taki być! Poznaj nasz prosty sposób na idealne ciasto na pierogi.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przesiej mąkę

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj olej i sól.

2. Połącz składniki

Wlej wrzątek i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Jeśli jest za gorące, możesz pomóc sobie dużą łyżką. Jeżeli ciasto klei się do blatu, podsyp go lekko mąką.

3. Dokładnie wyrabiaj ciasto

Po wstępnym połączeniu składników możesz też wyrobić ciasto za pomocą robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Niezależnie od wybranej metody, gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

4. Odstaw ciasto na pół godziny

Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. Podczas leżakowania składniki zwiążą się ze sobą. Dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania na cienko.

5. Podziel ciasto na dwie części

Po upływie 30 minut usuń folię i podziel kulę ciasta na 2 części. Jedną z nich porozciągaj nieco i odłóż, pozostałą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie. Wytnij kółka za pomocą szklanki Actuel o średnicy 7–9 cm lub foremki do pierogów Fackelmann. Tak samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.

6. Czas na lepienie pierogów!

Na środek każdego wyciętego kółka nakładaj wybrany farsz, np. na pierogi ruskie. Złóż kółko na pół i sklej boki. Krawędzie dociśnij mocno kciukiem i palcem wskazującym lub widelcem. Zwilż lekko wodą bawełnianą ściereczkę i przykryj nią ulepione już pierogi. Dzięki temu nie wyschną.

7. To już ostatni krok – gotowanie!

Pierogi gotuj w 2-3 seriach po kilkanaście sztuk. Każdą serię wrzucaj partiami do dużego garnka z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyłów po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Czas całkowity 45 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
3
szklana wrzątku (odstawionego do przestygnięcia na 2–5 minut)
3 szklanki mąki
ok. 10 łyżek mąki pszennej do podsypania stolnicy lub blatu
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli