Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj olej i sól.
Wlej wrzątek i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Jeśli jest za gorące, możesz pomóc sobie dużą łyżką. Jeżeli ciasto klei się do blatu, podsyp go lekko mąką.
Po wstępnym połączeniu składników możesz też wyrobić ciasto za pomocą robota z hakiem do wyrabiania ciasta. Niezależnie od wybranej metody, gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na pół godziny. Podczas leżakowania składniki zwiążą się ze sobą. Dzięki temu ciasto nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania na cienko.
Po upływie 30 minut usuń folię i podziel kulę ciasta na 2 części. Jedną z nich porozciągaj nieco i odłóż, pozostałą rozwałkuj cienko na stolnicy lub blacie. Wytnij kółka za pomocą szklanki Actuel o średnicy 7–9 cm lub foremki do pierogów Fackelmann. Tak samo zrób z drugim kawałkiem ciasta.
Na środek każdego wyciętego kółka nakładaj wybrany farsz, np. na pierogi ruskie. Złóż kółko na pół i sklej boki. Krawędzie dociśnij mocno kciukiem i palcem wskazującym lub widelcem. Zwilż lekko wodą bawełnianą ściereczkę i przykryj nią ulepione już pierogi. Dzięki temu nie wyschną.
Pierogi gotuj w 2-3 seriach po kilkanaście sztuk. Każdą serię wrzucaj partiami do dużego garnka z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyłów po 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.